Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullbacken behöver inte bygga om

En konsult råder socialförvaltningen att fortsätta arbeta som tidigare i avdelningsköken på Tullbackagården. Detta trots kritik från livsmedelsinspektörer som vill se köken ombyggda.

Annons
Enhetschef Linda Viberg går igenom rutinerna i avdelningsköken med konsulten Niklas Ekman. Helena Vilhelmsson och Mona Forsberg lyssnar.

Socialförvaltningen i Nora har tagit in konsulthjälp för att bemöta den kritik som Bergslagens miljö- och byggnämnd riktat mot avdelningsköken på äldreboendet Tullbackagården.

Konsulten Niklas Ekman har arbetat på livsmedelsverket och som livsmedelsinspektör i 17 år.

– Det här är första gången jag kommer till en kommun som ställer krav på sig själv och här känns det som att kraven är väldigt gammeldags, säger han.

Avdelningsköken omfattas av livsmedelslagen. Men Niklas Ekman säger att tanken aldrig var att ställa några nya krav, utan köken kan användas som tidigare.

Enhetschef Linda Viberg upplever att det ställs allt högre krav och hittills har man försökt möta dem genom att ta fram mer omfattande rutiner. Nu vill förvaltningen ha hjälp med att bemöta krav på bland annat avskärmade avdelningskök och separata handfat.

På Vattenhjulet har man byggt in avdelningsköket så att det krävs nyckel för att komma in

– Just här var det en nödvändig säkerhetsåtgärd, men vi vill helst inte bygga in köken. Vi vill erbjuda en hemlik miljö där de gamla kan delta i bakning eller hjälpa till att skala potatis, säger Linda Viberg.

Den här dagen har Susanne Hagman köksturen, vilket innebär att hon förbereder lunch och middag, samt ansvarar för den här dagens rutinuppgifter i avdelningsköket

Både Susanne Hagman och kollegor på andra avdelningar vittnar om att de jobbar en och en i de små avdelningsköken.

– Ni har en person i taget som jobbar i köken, och ni kokar potatis, pasta, ris och gröt till ett 15-tal personer. Jag ser inga bekymmer med att ni har det som ni har det. Vi måste bara hitta argumenten, säger Niklas Ekman.

Efter konsultmötet tycker socialnämndsordförande Helena Vilhelmsson (C) att hon fått stöd för tesen att avdelningsköken inte behöver byggas om. Nu har socialnämnden mars månad på sig att svara på BMB:s kritik.

– Sedan återstår att se dels om de godkänner våra nya rutiner dels vad de framför vid nästa inspektion under våren, säger Helena Vilhelmsson.

Mer läsning

Annons