Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulent politisk vecka över?

Är den första turbulenta veckan för Noras nya politiska majoritet över? Antydningar om felaktigheter i de kommunala bolagen resulterade i en timeout, men avslutades med fredspipa mellan Christer Stromberg (NP) och Svenerik Nykvist (S).

Annons

Vad hände egentligen? Norapartiets och Nora Utvecklings nye ordförande Christer Stromberg kände inte att han fick tillräcklig information om verksamheten i Nora Utveckling och Norabostäder och kände att till sist var tvungen att skriftligt begära ut uppgifter om bolagen. Bolagens vd Thomas Hjelmqvist ville bli entledigad, men Norabostäders nya ordförande Ewa Turesson (M) valde att försöka lösa situationen. Hjelmqvist hemförlovades med lön och många var missnöjda med den lösningen.

Trots missnöjet gjordes inget för att lösa problemet och när Norapartiet krävde att Ewa Turesson skulle försvinna var den första sprickan i majoriteten ett faktum. Turesson valde att ta en så kallad timeout och politikerna talade om att varenda papper skulle vändas i Norabostäder och höga löner inom bolagen skulle utredas. Förre kommunalrådet Svenerik Nykvist kallade agerandet för lekstuga när den nya majoriteten kallade det gamla styret för sörja.

Men på tisdagen vände historien. När Nora Utveckling, som är moderbolag, hade ett styrelsemöte med enbart vd-frågan på dagordningen, enades man om att glömma det som varit och istället gå framåt. Norabostäder ska nu ordna en avslutning med vd:n och NUAB-styrelsen väljer att visa handlingskraft när man försvarar personalen i bolagen och uttalar att det är för Noras bästa man blickar framåt.

Kunde historien ha skötts bättre? Vad är det den nya majoriteten menar med större öppenhet? Ska individuella löneavtal diskuteras offentligt, även om det visar sig att löneläget är högre i ett kommunalt bolag än i en förvaltning? Vem bör uttala sig? Agerar de nya styrande fortfarande som om de sitter i opposition eller har inte socialdemokraterna förstått att de inte längre styr och att viss kritik kan riktas för det tidigare styret? Och varför har den oenighet mellan blocken som nu blir tydlig inte synts innan maktskiftet?

Trots fredspipan är frågorna fler än svaren.

Mer läsning

Annons