Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två bymackar på gång

I både Viker och Järnboås planeras det för att öppna bensinmack. Båda byarna sneglar på den mack som öppnade i Löa strax före jul.

Annons

I Viker pratar man om en andelsägd mack med diesel och bensin i första hand för ortsborna. I Järnboås är det det andelsägda bolaget Järnboåsbygden som jobbar för att få olika typer av service till byn som nu jobbar för en mack.

– Det finns ett behov att få den här servicen tillgodosedd lokalt och jag tror att det här kan bli jättebra, säger bolagets vd Jan Forslund.

– Tidigare har det stått farmartankar på en del gårdar. Men de kräver tillstånd, underhåll och besiktningar. Det här är en mer ekonomisk lösning för alla.

Järnboåsbygden tittar fortfarande på ett par alternativa platser för anläggandet av en bymack. Jan Forlund har bland annat haft besök av Dalviks kvarn som är tilltänkt leverantör av olja och bensin för att få synpunkter på läget.

– Så snart det bli klart med platsen så går vi vidare med samråd och bygglovsansökan. Vår förhoppning är att ha en mack i byn till sommaren.

I Viker vill man placera macken vid gamla landsvägen längs länsväg 243 i höjd med Älvhyttan.

– Läget är helt suveränt, där finns både in- och utfart klar, och macken syns från båda håll, säger Magnus Wesström, som leder projektet.

Kruxet är bara att det ligger ett naturskyddsområde i närheten, som kan fördyra projektet.

Mackanläggningen beräknas kosta någonstans mellan 700 000 och en miljon, och en andel troligtvis runt 2 000 kronor, berättar han.

– Länsstyrelsen är intresserad så vi får ett bidrag därifrån men jag vet inte exakt hur mycket.

Mer läsning

Annons