Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två generationer Ström i konsthall

När Anna Ström målar står människan i centrum. I Ted Ströms tavlor gömmer folket sig innanför upplysta fönster och i rusande tåg. I lördags hade far och dotter gemensam vernissage i Nora konsthall.

Annons
Något gemensamt. Norabon Ted Ström ställer ut sina akvarellmålningar tillsammans med dottern Anna Ström, från Örebro, som använder sig av tekniken akryl. Utställningen i Nora konsthall pågår fram till den 30 november.

Längs lokalens vänstra vägg hänger Anna Ströms akrylmålningar med klara färger och skarpa kontraster. En flicka sitter med uppdragna knän på en gräsmatta med några mexitegelvillor i bakgrunden. En sådan hon själv växte upp i – i Luleå.

– Någon som såg den sa att man får en känsla av att hon brutit sig loss. När man var sådär liten rymde man ibland, satt där en stund och gick sedan hem igen, säger hon. Det var kul att någon annan såg det.

– Mina och pappas bilder liknar varandra. Människan finns alltid där – även om de inte alltid porträtteras i hans bilder. Det lyser i fönstren. Det är lite poetiskt. Jag tror att vi har samma motiv till att måla.

Ted Ström har gjort musik till filmer, tv- och radioprogram och är fortfarande aktiv musiker. Men i dag tar måleriet upp mer tid än musiken. Några av motiven i hans akvareller är från Nora, andra är fantasier.

– Jag tycker om att göra sådant som kan finnas på riktigt, men ändå är lite skruvat, säger han.

Uppväxten i Göteborg och tiden på västkusten syns. Dramatiska himlar har skapats av rinnande vattenfärger ovanför detaljrika skärgårdshus och fiskebåtar.

Mer läsning

Annons