Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till 32 tjänster bort inom skola och förskola

Upp emot 32 tjänster kan sparas inom skola och barnomsorg nästa år. Politikerna föreslås dra ner på fritidsgården och ta bort kulturpedagogstjänsterna.

Annons

Utifrån sparkravet på 8,6 miljoner presenterade förvaltningscheferna Ann-Cathrin Göthlin och Kjell Lund i går sparförslag för politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Det handlar om neddragningar på alltifrån fortbildning och kontorsmaterial till att dra in upp till 32 tjänster inom skola och barnomsorg.

Förslaget är lagt i tre nivåer. I första hand handlar det om att spara 8,6 miljoner. I andra hand om att spara in 2,5 miljoner till för att kunna öppna två nya förskoleavdelningar på Järntorgsskolan för dem som behöver barnomsorg i vår. I det tredje förslaget sparas hela 32 tjänster runt om i förskolor och skolor för att få ihop ytterligare två miljoner för att starta en kulturskola nästa år.

– Det är tuffa besparingskrav. Men det finns också offensiva förändringar. Resursskolan är ett exempel på hur man kan kvalitetssäkra samtidigt som man halverar kostnaden, säger Kjell Lund.

Förvaltningschefernas uppdrag har varit att se vilka besparingar som kan göras på den icke lagstadgade verksamheten.

– Hur viktigt vi än tycker att det är med kulturpedagoger så är det inget vi måste ha, därför lägger vi ett sådant förslag, säger Ann-Cathrine Göthlin.

Utöver de föreslagna besparingarna vill Kjell och Ann-Cathrin utreda ett sammanförande av små enheter, utnyttjandet av lokaler, ledningsorganisationen och måltidsorganisationen inom skola och barnomsorg. Detta för att få ett bättre underlag för att verkställa budgeten.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Magnusson (KD) säger att hon förstår om förslagen skapar oro bland elever, föräldrar och personal. Men hon är tydlig med att detta är ett förslag, och att politikerna ännu inte tagit ställning till det.

– Nu väntar vi på de andra förvaltningarnas förslag, så att vi kan väga samman helheten.

Oppositionen jobbar med en skuggbudget där skolan inte ska behöva spara fullt lika mycket nästa år.

-Att dra ner 32 tjänster försämra kvaliteten ända från förskolan till nionde klass, säger Kjell Söderlund (S).

Mer läsning

Annons