Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan information flyttas deras barn

Mammorna Tuula Nordgren och Ann-Marie Larsson vill inte att Centrumgårdens dagliga verksamhet ska flytta till Hagbygården.– Aldrig i livet att min Anders ska dit, säger Ann-Marie Larsson.

Annons
Trivs i centrum. Ann-Marie Larsson och Tuula Nordgren känner oro nu när den dagliga verksamheten på Centrumgården ska flytta till Hagbygården. Sönerna Jonas Nordgren (vid synten) och Anders Grübb trivs på Centrumgården.

Från den 1 oktober ska den dagliga verksamheten vid Centrumgården slås samman med den dagliga verksamheten vid Hagbygården. Men varken de funktionshindrade eller deras föräldrar har fått någon information om detta, berättar mammorna Tuula Nordgren och Ann-Marie Larsson.

– Man blir jätteledsen att detta dyker upp utan att vi får veta någonting, säger Tuula.

– Det är så illa skött det här så det är inte klokt, säger Ann-Marie.

Via skvaller fick Tuula och Ann-Marie höra talas om Centrumgårdens flytt till Hagbygården och att ärendet skulle tas upp på socialnämndens möte. De gick dit som åhörare för att få information. På mötet godkände politikerna i nämnden flytten utan någon direkt diskussion.

– Att det handlar om människor såg de inte alls, det var bara pengar. Skulle samma sak hända våra normalbegåvade barn skulle det bli ramaskri, menar Tuula.

Ann-Marie berättar att Hagbygården varit en stor institution tidigare där sonen Anders varit placerad. Men på 80-talet förespråkades mindre enheter och Anders med flera flyttades från Hagby till Nora centrum och Centrumgården.

– När han flyttade ner på stan var det fest och jubel, då växte han enormt, minns Ann-Marie.

Att nu flytta tillbaka Anders till Hagby känns som ett bakslag där de funktionshindrade placeras i skymundan i stora grupper, anser Ann-Marie.

Mammorna poängterar att de nio funktionshindrade som i dag har sin dagliga verksamhet på Centrumgården kommer att bli mer isolerade. Efter flytten blir det inte lika lätt att röra sig ute i samhället och exempelvis besöka biblioteket eller gå och klippa sig.

– Man osynliggör våra handikappade. De ska inte få synas och de ska inte få höras, säger Tuula.

– Anders är så social. Han skulle verkligen inte trivas där uppe, konstaterar Ann-Marie.

Hagbygården ligger inte enbart för långt från centrum, lokalerna är även i stort behov av att rustas, berättar mammorna.

– Lokalerna där uppe är sunkiga och dåliga, säger Ann-Marie.

– Det är långa, mörka, sjukhusliknande korridorer och för få handikapptoaletter, anser Tuula.

Dessutom sker flytten allt för plötsligt.

– Vår Jonas är anpassningsbar så jag tror att han kommer att klara det. Men det är många på Centrumgården som skulle behöva lång tid på sig för att kunna flytta, konstaterar Tuula.

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är till för personer med ett förståndshandikapp eller ett psykiskt handikapp. Den dagliga verksamheten ska ge en meningsfull och intressant sysselsättning. Den ska även bidra till en personlig utveckling och en delaktighet i samhället.

I Nora kommun finns daglig verksamhet på Centrumgården, Hagbygården, Café Gläntan och Röda Gården.

Mer läsning

Annons