Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgrävning med stora fynd

Den största arkeologiska undersökningen någonsin i Nora slutförs i dag. Till de mest häpnadsväckande fynden hör en källare från första hälften av 1600-talet.

Annons
400 år gammalt. Tröskelstocken och en del av timmerväggen är fortfarande ganska friska efter 400 år. I tröskeln finns också två nedhuggningar för dörrstolparna och bakom Ebba Knabe går trappan med plankor ned till källaren.

Arkeologerna trodde först att det var en brunn. Men ju mer de grävde desto mer tveksamma blev de.

När ett laggkärl, timrade väggar, en trappa och keramik började dyka upp stod det snart klart att det inte var en brunn, utan en nedgrävd källare. Dessutom väldigt välbevarad, visade det sig.

– Den känns ganska unik, förklarar arkeologen och grävledaren Ebba Knabe från Arkeologgruppen i Örebro som tillsammans med arkeologerna Nina Balknäs och Ellinor Forsell gör utgrävning.

Timmerväggarna är relativt intakta, visar hon. Plankorna till trappan ligger fortfarande kvar i leran, tröskelstocken med inhuggna fyrkantshål för dörrstolparna är också bevarad.

– Och på laggkärlet hittade vi ett inhugget bomärke, berättar Ebba, och det kan finnas en möjlighet att utröna vem laggkärlet tillhörde.

Likaså låg där ett trälock till någon soffa eller förvaringslåda, rester efter fler laggkärl, mängder med keramik från 1600-talet och ett par mynt från mitten av 1600-talet.

– Källaren var troligen inte i bruk någon längre tid, kanske till slutet av 1600-talet, berättar Ebba Knabe.

Att källaren är så välbevarad beror dels på att den var djupt nedgrävd och dels på att det är lera i marken. Källaren klarade sig undan den stora stadsbranden 1731. Den var redan övergiven, inrasad och fylld sedan tidigare och blev därför inte påverkad av branden, förklarar hon.

Fynd. Den här sjöjungfrun har suttit som handtag på en skål, ett sällsynt fynd.
Bartmann-krus från 1600-talet.
Ett lock till en soffa eller förvaringslåda, tror Ebba Knabe, i förgrunden delar av en botten till ett laggkärl, allt från 1600-talet.
Ett inhugget bomärke, som suttit på ett laggkärl från 1600-talet.
Kritpipa med Tudor-ros från 1600-talet.

Fakta, utgrävningen

Inför bygget av resecentrum beslutade länsstyrelsen om den arkeologiska undersökningen.

Det är den största arkeologiska utgrävning som gjorts i Nora.

Utgrävningen har skett i två etapper, dels en förundersökning tidigare i sommar, dels en slutundersökning nu under juli månad som avslutas i dag, fredag. Arkeologerna dokumenterar allt noggrannt eftersom hela fornlämningen grävs bort.

Allt fyndmaterial kommer att tvättas, analyseras och förvaras på länsmuseet i Örebro.

Utgrävning har gjorts av Arkeologgruppen i Örebro som kommer att skriva en arkeologisk rapport, tillgänglig på deras hemsida www.arkeologgruppen.se. Förmodligen blir det även en mindre och mer lättläst skrift om undersökningen.

De kommer också att göra arkivstudier för att försöka få fram mer om de personer som bodde i kvarteret.

Kostnaden för undersökningen beräknas till cirka 750 000 kronor, som Bergslagens kommunalteknik, BKT, ska betala.

Mer läsning

Annons