Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-taxan höjs med sex procent

VA-taxan höjs med sex procent nästa år och anslutningsavgiften höjs med hela 34 procent. Bakgrunden är att Bergslagens kommunalteknik behöver få mer intäkter för att klara kommande investeringar och kostnader.

Annons

Taxehöjningen klubbades igenom av Nora kommunfullmäktige förra veckan. Men inte utan motstånd från Norapartiet som ansåg att det skulle räcka med en tvåprocentig höjning.

Bakgrunden till att vattenbrukningstaxan höjs är framför allt prognosen för de kommande femton åren och planerade investeringar.

För Noras del handlar det bland annat om Östra stranden med flera ställen där det byggs, kommer byggas och där investeringar krävs i va-nätet.

Norapartisten Jan Rylander ansåg att investeringen på Östra stranden är på tok för hög.

– Det är mycket byggande där för ett litet antal fastigheter, sa han.

Tom Rymoen (M) kontrade med att påpeka att det inte bara handlar om Östra stranden.

Fullmäktiges majoritet höll med och sade ja till taxehöjningen som därmed landade på av BKT föreslagna sex procent. NP reserverade sig mot beslutet.

Höjningen av VA-taxan avseende brukningstaxa innebär att det nästa år blir 238,75 kronor dyrare per år för en normalvilla som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år.

Även anläggningstaxan för Nora kommun höjs. Där handlar det om inte mindre än en 34-procentig höjning. Det innebär att priset för en normalvilla som ansluter sig till det kommunala vatten-, spillvatten- och dagvattennätet blir 118 160 kronor.

– Orättvist och alltför dyrt, ansåg Rylander som tyckte att det vore rimligare om Östra stranden-intressenterna betalade själva för den investeringen så den inte skulle drabba andra.

– Vi behöver mer på fötterna innan vi beslutar om det här. Kanske är det rimligt med en anläggning där i privat regi, resonerade Norapartisten.

– Detta kommer att gynna hela vattenkollektivet. Vi har många efterfrågningar även på andra ställen i kommunen. Dessutom vet vi att det framöver krävs omfattande åtgärder på grund av omfattande problem. Det säger signalerna från Bergslagens miljö- och byggnämnd. Vår enda vattentäkt har ju gått i taket, sa Tom Rymoen och upprepade att det inte bara är Östra stranden som kostar.

Det handlar bland annat om förfrågningar att ansluta sig kommunalt sedan slamanläggningar blivit utdömda efter inspektion.

Och även i denna fråga gick fullmäktiges majoritet på ursprungsförslaget som antogs men med reservation från Np.

Ett annat mål med Noras taxehöjning är BKT:s strävan att få enhetlighet i alla fyra norrkommunerna.

Mer läsning

Annons