Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga ingripa vid olycka

Kunskap och handlingsberedskap räddar liv. Det framhåller Röda kors-utbildare Åke Hultqvist som lärde ut bland annat hjärt-lungräddning.

Annons
Känna själv. Marie Gustafsson fick känna effekten när Åke Hultqvist demonstrerade Heimlich metod.

Viktigast av allt är att våga ingripa när olyckan är framme.

– Många är rädda att göra fel. Det sker ytterst sällan, säger Åke Hultqvist som höll kurs för ett tiotal personer i Röda korsets regi.

– Så många som möjligt, helst alla, bör ha kunskap i hjärt-lungräddning och första hjälpen. Baskunskaper som bevisligen räddar liv. Ingen borde behöva dö på grund av omgivningens okunskap, säger Åke.

Deltagarna fick

lära sig om hur blödningar ska tas omhand och läpligt agerande när någon drabbas av cirkulationssvikt.

– Och vad gör du om bordsgrannen helt plötsligt sätter i halsen?

Åke visar handgripligen på en av deltagarna hur omgivningen bör agera, med Hemlich metod. Han demonsterar också vad som är viktigt att tänka på när människor får andnings- eller hjärtstopp. Efter varje teoretisk genomgång får deltagarna testa själva. I vissa fall på varandra, i andra med hjälp av en docka.

– Det känns jätteviktigt att kunna detta. Vi är ett gäng här från Bergslagens reumatikerförening som träffas i badhuset regelbundet. Att veta vad vi ska göra om något händer ger viss trygghet, säger Rose-Marie Fransson.

Räddar liv. Att känna till hur hjärt-lungräddning går till kan vara skillnaden mellan liv och död. Inger Lööw och Rose-Marie Fransson har gått en Röda kors-kurs.

Mer läsning

Annons