Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänner till Mette-Maritköpte herrgård i länet

Nu är Stora gården i Ringshyttan såld för 7,5 miljoner kronor. Köparen är familjen Aamot från Oslo – vänner till den norska kronprinsessan Mette-Marit.

Annons

Den största och pampigaste herrgården i Nora kommun har nu blivit såld. Mångmiljonären Carl Ameln från Oslo hade den vita slottsliknande gården med 900 kvadratmeters boyta, två flyglar och egen damm som fritidshus i tio år innan han bestämde sig för att sälja den.

Nya ägaren är värderingsmannen Jan Nicolai Aamot, 41, med hustrun och inredningsdesignern Veronica Sønsteby Aamot och deras två barn, ett och ett halvt och åtta år gamla. Familjen bor i Oslo men har nu varit i Ringshyttan varje helg sedan de köpte gården. De använder än så länge gården som fritidshus.

– Vi har länge varit på jakt efter något sånt här, berättar han.

Hela sommarenEfter att ha varit och tittat två gånger bestämde de sig. De tänker nu vara där så mycket som möjligt, på helger, ledigheter och under hela sommaren. De har sina verksamheter i Oslo men har trots det funderingar på att flytta till Striberg, också med tanke på att barnen ska kunna få gå i skola här.

– Vi trivs väldigt gott här, och vi har hunnit träffa några grannar i Striberg som önskat oss välkomna, berättar han.

Närmast väntar nu några renoveringsprojekt med gården, och flyglarna. Ett nytt värmesystem behöver installeras, nu är det elvärme.

Kopplingar till kungahuset

De har dessutom kopplingar rakt in i det norska kungahuset, visar det sig. Enligt norska kungahusets officiella hemsida är Veronica Sønsteby Aamot fadder/gudmor åt kronprinsessan Mette Marits äldste son Marius.

Veronica lär vara nära vän med Mette Marit. När kronprinsen Haakon och Mette Marit gifte sig 2001 tillhörde Jan Nicolai och Veronica skaran av de speciellt inbjudna bröllopsgästerna i den närmaste vänkretsen.

Så ni känner alltså kronprinsessan Mette-Marit?– Det vill jag helst inte kommentera, men du kan se vad som finns på internet.

Precis som Odd Solheim förutspådde blev det budgivning. Priset var satt till 6,8 miljoner men landade på 7,5 miljoner kronor.

– Det blir ofta budgivning på såna här stora gårdar, förklarar han.

Intresset var stort och det tog bara ett par månader att få herrgården såld.

Mer läsning

Annons