Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern får en kommunalrådspost

Två kommunalrådsposter till Socialdemokraterna. En kommunalrådspost till Vänsterpartiet. Nu blir Camilla Andersson Larsson (V) nytt kommunalråd i Nora.

Annons
Ett samarbete som ska hålla hela mandatperioden ut. Det är Solveig Oscarssons (S) och Camilla Andersson Larssons (V) mål med det nya röda styret i Nora.

I dag, fredag, offenliggjorde S och V att de nu har förhandlat färdigt om det framtida majoritetssamarbetet i Nora kommun. S med 14 mandat och V med 4.

Och Vänsterpartiet får en av de tre kommunalrådsposterna för den nya majoriteten. Den platsen får Andersson Larsson. Vilka politiker som tilldelas de övriga två kommunalrådsposterna för Socialdemokraternas räkning bestämmer medlemmarna i S senare i år. Idag har Solveig Oscarsson (S) och Per Andreasson (S) dessa uppdrag.

- Om medlemmarna har fortsatt förtroende för mig så fortsätter jag gärna uppdraget som kommunalråd, säger Oscarsson.

Dessutom tilldelas V en av ordförandeposterna för ett av de fyra utskott som bildas i den nya politiska organisationen från och med 1 januari 2015. Samt vice ordförandepost i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Den nya majoriteten har nu enats om vilka frågor som ska prioriteras framöver i norapolitiken.

- Lov (Lagen om valfrihet) ska inte införas. Vi ska istället utöka valfriheten för vårdtagaren inom den kommunala sektorn. Det viktiga är valfriheten, inte utövaren, säger Andersson Larsson.

Ett utredningsuppdrag ska startas för att kommunen nu ska kunna undersöka hur denna valfrihet inom den kommunala omsorgen kan utökas.

En annan kärnfråga i det nya S-V-samarbetet är barnomsorgen och minskade barngrupper i förskolan. Nybygget av en ny förskola med fyra avdelningar ska prioriteras. Ärendet tas upp på barn- och utbildningsnämnden nästa vecka och innan den nya mandatperioden är förbi ska en ny förskola ha byggts i Nora, är målsättningen för den nya majoriteten.

Förra mandatperioden var minst sagt rörig i Nora med regeringsskiften och avhopp och konflikter. Så ska inte nästa mandatperiod bli, vill S och V.

- Vi har diskuterat vår samverkan ordentligt. Och vi anser att det är jätteviktigt att vi i de två partierna är överens i hur vårt arbetssätt ska vara och att vi har gemensamma möten inför fullmäktige, kommunstyrelsemöten och utskottsmöten, säger Oscarsson.

En överenskommelse som redan har fattats i det nya samarbetet är att något avtal med det privata vårdbolaget Attendo inte ska skrivas under.

- Vi ska undersöka hur vi kan hitta en lösning för korttidsplatser inom den kommunala organisationen. Kanske kan vi starta ett samarbete om detta mellan de fyra kommunerna i norra länsdelen, säger Oscarsson.

Annat som ska lyftas upp i politiken framöver är hur den fysiska miljön på Karlsängsskolan ska förbättras, hur möjligheten till att arbeta heltid inom den kommunala organisationen kan utökas och hur kommunen kan vara med och stötta och satsa på ungdomarna i kommunen.

- Vi har bland annat en idé om att införa en fritidscheck för alla ungdomar att använda för till exempel föreningsaktiviteter. Och vi vill lyfta upp vårt förslag om en samverkan med föreningarna för ungdomsaktiviteter på fredagskvällar och lördagskvällar i Nora igen, säger Andersson Larsson.

En fråga till som S+V ska driva igenom är att nuvarande oppositionsrådstjänst enbart ska besättas av en person från oppositionen, inte som det nu varit att uppdragspengarna bara fördelats ut till de olika oppositionspartierna.

Mer läsning

Annons