Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde politiker avgick under 2011

Det har varit ett turbulent år i Norapolitiken. Ett år när så många som var fjärde Norapolitiker valde att lämna sitt uppdrag.

Annons

För drygt ett år sedan valdes 105 fritidspolitiker i Nora in på 240 olika politiska uppdrag – några uppdrag är tyngre än andra och några politiker valdes för både tre, fyra och fem olika uppdrag.

Under året som gått har det tidvis stormat en del, bland annat i bolagsstyrelserna och i majoritetssamarbetet.

Bråken i bolagsstyrelserna gjorde att de socialdemokratiska politikerna tillsammans lämnade styrelsearbetet i somras.

Sprickan inom majoriteten har så här långt lett till att bland andra kommunfullmäktiges ordförande Monika Aune (MP) lämnat sina politiska uppdrag.

Totalt har 27 Norabor valt att lämna den lokala politiken redan under det första av de fyra år de var valda på. Det betyder att var fjärde av de 105 som valdes in för ett år sedan har tackat för sig. Av dessa 27 är 15 kvinnor, tolv män.

Tolv företräder oppositionen, 15 företräder de sex partier som suttit vid makten under det gångna året.

Några har lämnat flera uppdrag vilket betyder att Norapolitikerna under 2011 har bytts ut på 42 olika platser i nämnder, styrelser, fullmäktige och kommittéer.

Anledningarna till avhoppen varierar. En fullmäktigeledamot har avlidit under året. Några av politikerna har flyttat, andra lämnar uppdragen på grund av tidsbrist eller som en protest när de hamnat i konflikt eller inte längre känner stöd i viktiga frågor.

Enligt ny statistik från SCB lämnade var sjätte svensk kommunfullmäktigeledamot sitt uppdrag i förtid under förra mandatperioden. Kvinnor och unga stod för flest avhopp.

På länsstyrelsen registreras alla avhopp från kommunfullmäktige. Valsamordnare Rickard Linde på länsstyrelsen i Örebro säger att det tenderar att vara mycket avhopp i början av en mandatperiod, för att bli lugnare i mitten, innan det blir fler avhopp mot slutet igen.

– Utan att ha gått in och specialgranskat årets siffror så känns det som att det är en tendens som stämmer så här långt den här mandatperioden också, säger Rickard Linde.

Läs mer i pappersversionen av NA fredag och lördag!

Mer läsning

Annons