Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårbrukardag med gammal kunskap

På små ytor är de överlägsna den modernaste John Deere, men enligt ardennerföreningen i länet är det viktigaste att hålla liv i forna tiders sätt att bruka jorden.

Annons
Problemlöst. Ingvar Karlsson och hästen Mille hade inga problem på åkern, trots att vattnet ställde till det lite.bild: tomas Källberg

– Det är viktigt att bevara kunskapen, säger mästerplöjaren Lars Jansson. Om vi äldre inte lär upp de unga försvinner ju kunskapen.

Örebro läns ardennerförening har 71 medlemmar och även om inte alla har en egen arbetshäst är de flesta aktiva i föreningen. Att anordna en vårbrukardag gjorde man för fjärde gången, och den här gången höll man till i Pershyttan.

Åkern som de plöjer, harvar och sår är en typisk åker där ardennerhästarna fungerar perfekt.

Liten och knixig och säkert olönsam om man måste sköta arbetet med en kostsam traktor.

– Dessutom måste ju hästarna få jobba, säger Ingvar Karlsson.

Att jordbruksarbetet med hästarna kräver en hel del står klart. En god hand med både redskap och häst är ett måste för att resultatet ska bli bra. De jämna raderna på den nysådda åkern skvallrar om att kunskapen finns.

Bland de aktiva står Lars Jansson i en särställning. Hans duglighet i plöjning är oomtvistad och han har deltagit i flertalet SM-tävlingar, senast förra året.

– Den dag Lars går runt med rollator kanske jag har en chans att slå honom, skämtar Ingvar Karlsson.

Lars Jansson själv håller en lågmäld profil, men håller med om att det inte bara är att ha en häst och plog för att det ska bli bra.

– Man måste se till att ställa in plogen rätt, det är viktigt. Och har man sen en riktigt bra häst ska man kunna släppa ena tömmen och lägga in en snus, säger han.

Närmast väntar en grillkväll och uppvisning under Noradagarna för medlemmarna i ardennerföreningen. En handfull av medlemmarna ska därefter bege sig på semester med sina hästar.

Mer läsning

Annons