Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg dödade får

En varg angrep i helgen en fårbesättning i Östanbergshyttan utanför Nora. Tre tackor dödades direkt och fyra fick avlivas under söndagen. Tre tackor saknas fortfarande.

Annons

– Jag bedömer att det är en varg som gjort det här, säger Björn Fransson, besiktningsman på länsstyrelsen.

Det var under söndagen som fårägaren upptäckte angreppet i fårhagen. Sammanlagt 38 tackor fanns i hägnet och tio av dessa befaras alltså ha drabbats av vargangreppet.

Inte hittats

– Att tre tackor är försvunna har förstås med det här att göra, säger Björn Fransson. Jag tror inte att de är vid liv, men de har inte hittats än.

Fårhagen är stor och gränsar mot Järleån och något stängsel finns inte mot vattnet. Hagen har inte heller något rovdjursstaket, utan ett vanligt fårstängsel med taggtråd i topp.

– Men vargen har troligen tagit sig in från vattensidan och jag hittade ett tassavtryck där också, säger Fransson. Det här är förstås väldigt dramatiskt, men det är inget ovanligt beteende för en varg.

Björn Fransson tror att det rör sig om en varg ur det så kallade Norareviret.

– Norareviret består av fyra till sex vargar och de rör sig från Hammarby uppåt Pershyttan och Stadrahållet, säger Björn Fransson. Men ett vargrevir är stort, ungefär tre gånger tre mil.

Inga vargar

För närvarande finns inga vargar i Örebro län som är försedda med sändare och att det skulle handla om en varg med sändare från någon annan del av Sverige tror inte Fransson.

– Men det är svårt att säga säkert, säger han. Tidigare trodde man att revirgränserna var väldigt tydliga, men numera vet man att vargar kan gå någon mil in i ett annat revir.

Mer läsning

Annons