Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varginformation drog folk

Det blev mycket information om varg, men den som hade väntat sig svar av politisk art fick gå hem frågande. Sådan diskussion var inte alls syftet med kvällen.

Annons

Möter du ett rovdjur, så ge dig till känna, men spring inte. Då kan du väcka jaktreflexen. Det berättade Helena Backius från länsstyrelsen när Svenska rovdjursföreningen arrangerade träff på temat varg i onsdags kväll.

Backius är spårare, inventerare och besiktningsman när det gäller rovdjur, och även besiktningsman när det gäller rovdjursavvisande stängsel.

På plats fanns även föreningens Jan Bergstam, Karlstad.

Det är jaktreflexen som gör att vargen ”får tokspel” i fårhagen när den tar sig in där.

– När fåren försöker komma undan så attackerar vargen tills ingen försöker hinna undan mer, förklarade Backius.

Träffen inleddes med grundläggande information. Att varg är ett rovdjur med samma historia som våra hundar, som är fysiskt anpassat för att döda andra djur för sin föda.

– Men det är inget som tyder på att de är aggressiva, sa Backius.

– I 15 000 år har vi avlat på vargen och gjort den till familjehund, men ursprunget är detsamma.

Det är den bakgrunden som gör att det kan vara väldigt svårt att avgöra om det är en varg eller en hund man ser, till och med för en van spårare.

De närvarande fick också veta att två vargar i Aspareviret märktes upp förra veckan i forskningssyfte. Det är det vargpar som man tror är ledarparet. Dels ska man kolla hur de beter sig när de kommer nära fårstängsel, dels testa hur de beter sig när de möter person med hund.

– Hur nära kommer de innan de vänder? Det testet ska utföras, och det är vanligt att göra på björn, berättade Backius.

Just nu pågår varginventering i våra revir. Den handlar om att hitta familjegrupper, men inte om att räkna antalet vargar.

– Men hur har man då kommit fram till hur många varar som finns? frågade någon.

– Den uppgiften baseras på förra vinterns inventering och en omräkningssiffra på gånger tio för varje familjegrupp, svarade Backius.

Backius och Bergstam passade också på att slå hål på några myter. Som att det finns alfadjur bland vargarna. Det gör det inte, vargen är familjedjur med honan och hanen som ledare.

– Däremot kan ett par skilja sig, vilket vi tidigare inte trott.

Ledardjur som blivit ensamma av någon anledning kan också ta sig ny partner. Det gjorde hannen i Hasselforsreviret som vandrade upp till Nora tidigare.

En del frågor var av politisk karaktär, som den om hur man kommit fram till hur många revir som ska finnas, men de fick stå obesvarade denna kväll. Kritik väcktes också bland några av åhörarna för att man bara talade om det som är bra med vargen.

Mer läsning

Annons