Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varor och tjänster såldes på Borndagen

I flera veckor har eleverna på Borns friskola laddat och förberett sig inför detta. I veckan var det så äntligen dags för den årliga Borndagen när varor och tjänster såldes och köptes över hela skolgården.

Annons
Juni Spector, årskurs 2. – Jag fick åka i skottkärran som pris för att jag vann en tävling. I våran station säljer vi fika och har några samarbetstävlingar, säger Juni.

Varje år får eleverna på Borns friskola prova sina entreprenörsvingar på Borndagen.

En dag när eleverna i små grupper säljer varor, tjänster eller upplevelser för Borndaler som de sedan själva kan spendera på klasskamraternas affärer.

– I år finns det bland annat ett spa, några säljer milkshakes och på ett ställe kan man kasta vattenballonger på varandra, säger läraren Cajsa Lindheden som tror att det är sjätte eller sjunde året i rad som skolan arrangerar Borndagen.

Hon berättar att eleverna ser fram emot Borndagen i flera veckor innan.

– De får lämna in en affärsidé och så får de lämna in önskemål om var på skolgården de vill ha sin affärsverksamhet, säger Cajsa Lindheden.

Hela förmiddagen pågår sedan affärsverksamheten för att efter lunch övergå till att eleverna själva städar undan allt efter sig.

– Eleverna lär sig jättemycket på Borndagen. De får ta ansvar över förberedelserna och över att de tar med sig allt de behöver och så lär de sig samarbete, säger läraren, Nina Rosenfeld, som tycker att den största vinsten är att eleverna får prova på att förverkliga sina idéer.

Didrik Andersson och Melker Danielsson, årskurs 5. – Vi har en bar för vi tyckte det var unikt, ingen annan har haft det förut, säger Melker.– Jag är professionell hällare, tillägger Didrik samtidigt som han serverar kunderna.
Amanda Mogren, årskurs 3. – Vi har ett spökhus. Det är sådana otäcka ljudeffekter att jag själv blir lite rädd. Det roligaste på Borndagen är att göra saker, säger Amanda som just laddat händerna med vattenballonger.
Juni Spector, årskurs 2. – Jag fick åka i skottkärran som pris för att jag vann en tävling. I våran station säljer vi fika och har några samarbetstävlingar, säger Juni.
Elias Hedlund, förskoleklass. – Det här var en bra tävling, allt är roligast, säger Elias som precis letat efter godis i en skål med mjöl. Barn i förskoleklass deltar endast som konsumenter på Borndagen.
Linnéa Therus som går i förskoleklass fick fylla på sin andel borndaler hos lärararna eftersom barnen i förskoleklassen inte sålde något själva.- När jag får vara med nästa år ska jag sälja armband, säger hon.
Eva Spector briljerar i Matilda Kåk, Morten Emilsson, Vilja Almnor och Elvira Ekbergs gren mest kläder på kortast tid.
Erik Bäckman, årskurs 5, provade sin lycka med innebandyklubban, en påse kolor resulterade det i.
Nelly Gryth och Nellie Berzelius, i årskurs fem, sålde milkshakes och marshmallowklubbor på Borndagen, en dag för entreprenörskap på Borns friskola.
Evangeline Källqvist och Agnes Adolfsson tog en paus från spökhuset för att dricka milkshake. - Några blir så rädda för oss att de börjar gråta, berättar de.
Ylva Erixson är för liten för att gå på Borns friskola, men när storasyster klädde upp sig inför spökhuset ville Ylva, som besökte Borndagen, inte vara sämre.
Vilja Almnor och Matilda Kåks, årskurs 4, vann popcorn i en frågesport. - Jag älskar popcorn, säger Vilja Almnor.

Mer läsning

Annons