Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är mest kristdemokrat?

Inte ens Kristdemokraternas ordförande John Sundell röstade på sin egen KD-budget. Anna Magnusson röstade med Socialdemokraternas och Vänsterns budget i slutrundan och John Sundell röstade med majoritetens. Sprickan i KD är total.
- Jag ville inte riskera att sossarna skulle komma tillbaka, säger John Sundell. Jag litar inte alls på dom.

Annons
Kristdemokraterna Anna Magnusson och John Sundell röstade olika.

Det svänger snabbt i politiken och stabilitet är inget ord som används i Kristdemokraterna idag. För några veckor sedan klev KD av samarbetet med övriga majoritetspartiet sedan man tyckt att Norapartiets hot och ultimatum inte hör hemma i politiken. Istället lade man ner jobb på en egen budget och fattade beslut om att detta förslag skulle läggas fram i kommunstyrelsen och sedermera i kommunfullmäktige. Men under onsdagen valde John Sundell att inte agera och dessutom valde han att rösta med den majoritet hans parti nyligen brutit med.

- Jag har min styrelse med mig på det här, säger Sundell. Jag har stämt av med styrelsen idag.

Anna Magnusson lanserade dock KD-budgeten på egen hand och valde, när detta förslag inte fick gehör att rösta med Socialdemokraterna och Vänstern.

- Anledningen till mitt agerande finns i de styrelsebeslut vi tagit i KD, säger hon. Vi beslutade att lägga fram en egen budget och det har jag gjort. Om KD nu fattat ett helt annat beslut vet inte jag, men det skulle jag tycka vore mycket märkligt.

Magnusson höll ett anförande som mycket tydligt kritiserade det sätt den sittande majoriteten hanterat olika frågor på och påpekade att hon är och tänker förbli kristdemokrat.

- Jag har kallats naiv och novis och att jag inte klarar rollen, sade hon. Men jag är glad att jag inte är en riktig politiker, för jag vill aldrig bli en riktig politiker om det innebär att man beter sig som vi gjort det senaste året. Om det betyder att man behandlar personal som vi gjort. Jag ångrar att jag som kristdemokrat inte sa ifrån tidigare.

Vad som händer inom Kristdemokraterna nu kan varken Magnusson eller Sundell svara på.

- Idag har jag ingen aning, säger en märkbart tagen John Sundell.

- Jag vet inte, säger Magnusson. Jag är vald av KD och har inte fått några signaler om att man är missnöjd.

Mer läsning

Annons