Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem röstar man på?

I debatten är kommunalrådet Svenerik Nykvist (S) den ende socialdemokrat som syns. Han skriver debattartiklar, deltar i chattar och är den som finns med när paneldebatter anordnas. Men Nykvist har sagt att han kommer att lämna politiken om ett år.

Annons

Svenerik Nykvist hade tänkt avsluta sin politiska tid när han åldersmässigt blev pensionär, men hans socialdemokratiska partikamrater i Nora övertalade honom att stanna över valet. Nykvist lovade då att vara kvar i ytterligare ett år, men att därefter kliva tillbaka.

Ändå är det märkvärdigt tyst kring socialdemokraternas andra toppnamn på listan till kommunfullmäktige. Förstanamnet Elisabeth Hoikkala är okänd för många och tredjenamnet Solveig Oscarsson har inte heller synts. En röst är i första hand en röst på partiet, men vem kommer att efterträda Nykvist som kommunens tunga socialdemokratiske politiker?

-Vi har ju två namn i Elisabeth Hoikkala och Solveig Oscarsson, säger socialdemokraternas ordförande Anna Karlsson. Men vem som kommer att efterträda Svenerik blir upp till våra medlemmar att bestämma när Svenerik väljer att sluta.

Att trappa ned Svenerik Nykvists roll i valrörelsen, till förmån för Elisabeth Hoikkala och Solveig Oscarsson, har dock inte varit aktuellt.

-Nej, Svenerik är vårt ankare i valet och han är insatt i alla frågor, säger Anna Karlsson. Men han är inte heller vilket ankare som helst, han har ett kunnande som är oerhört och ett ledarskap som smittar av sig.

Anna Karlsson vill inte gå in på hur socialdemokraterna kommer att formera sig i händelse av en valseger. Inte heller hur det kommer att se ut när Nykvist tackar för sig.

-Nej, dels får vi se hur det blir med Nora kommuns organisation framöver och dels ska våra medlemmar säga sitt.

För Svenerik Nykvist själv är inte frågan om hans efterträdare någon svår fråga.

-Nej, vi har två duktiga kvinnor som kan ta över, säger han. Och själv kommer jag att finnas kvar i kommunfullmäktige. Jag kommer absolut att fortsätta arbeta politiskt även när jag kliver tillbaka från min nuvarande position.

Mer läsning

Annons