Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska nu göra jobben?

Trots beskedet om att den politiska majoriteten i Nora ska lösa upp organisationen för Norabostäder AB är företagets personal samlad och sansad. Men den bild som konsulten Ulf Gejhammar ger i sin genomlysning känner personalen inte igen.– Vi jobbar som en teknisk förvaltning, inte som ett renodlat bostadsföretag, säger förvaltningschefen Peter Vogler.

Annons

Personalen på Norabostäder har förstått att något skulle ske. Genomlysningen av företaget har pågått en tid, men känslan av att de nya makthavarna i Nora velat göra en förändring har funnits sedan årsskiftet. Ändå blev den information personalen fick på torsdagen en riktig kalldusch.

– Vi har inte vetat vad målet med genomlysningen varit, säger fastighetschefen Michael Gustavsson. Konsulten har bara intervjuat oss chefer i bolaget, turistchefen och näringslivschefen så vi känner oss inte speciellt delaktiga. Jag kan nog tycka att man borde intervjuat fler i personalen, men vi vinner ingenting på pajkastning i det här läget.

Politikerna löser nu upp bolaget och samtliga tjänster som kommer att initieras i den nya organisationen kommer att få sökas om. De sju, åtta tjänster som då blir övertaliga kommer att bilda en personalpool i kommunen.

– Personalpool är ett annat ord för att försvinna, säger en i personalen. Det här känns som om de tror att åtta av oss har gått här och dragit benen efter sig.

Flera i personalen menar att konsultrapporten har brister, att man inte tagit reda på vad Norabostäder egentligen sysslar med ur ett helhetsperspektiv. De menar att företaget är betydligt mer än ett bostadsföretag och att de nyckeltal konsulten Ulf Gejhammar använt sig av inte är relevanta.

– Den nya styrelsen vet ingenting om vad vi gör, säger en vaktmästare. Vi utför diverse arbeten med kommunens storkök, underhåll och reparationer av Plaskus och vi var behjälpliga när den nya demotoaletten skulle monteras på Nora torg. Vi har också fått utökat förvaltningsuppdrag med hela NJOV:s fastigheter samt skötsel av tillhörande ytor.

– Detta är bara några exempel på extrauppdrag som vi utför utanför ordinarie verksamhet. Vem ska göra det jobbet nu? Det känns som om konsulten kollat det han velat kolla för att komma fram till det han gjort.

Med den föreslagna förändringen att göra Norabostäder till ett renodlat bostadsföretag kommer en ny teknisk förvaltning att tvingas byggas upp, tror de.

– Kontentan av det här blir ju att tekniska tjänster inte längre kan köpas av Norabostäder, säger Peter Vogler.

– Varför tar de inte reda på vad vi verkligen gör innan de förändrar? säger en vaktmästare. Att bygga upp en ny teknisk förvaltning kan knappast bli billigare.

Mer läsning

Annons