Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran lämnar S-föreningen i Nora

I lördags kväll meddelade Svenerik Nykvist (S) att han lämnar det socialdemokratiska partiet i Nora. Han tänker däremot sitta kvar på sin fullmäktigeplats mandatperioden ut som enskild ledamot, i dagligt tal kallat politisk vilde.

Annons
Inget annat val. Utvecklingen av politiken i Nora i allmänhet och Socialdemokraternas i synnerhet har lett fram till att Svenerik Nykvist, 69 år, beslutat lämna S i Nora.Foto: Arkivbild

– Socialdemokraterna i Nora har svikit sitt valprogram. Då kan man inte gå in i en ny valrörelse på sådana premisser, säger Svenerik Nykvist.

Han var med om att forma, och trodde på, det nuvarande styret med S och M efter att den tidigare borgerliga alliansen sprack.

– Tyvärr har det visat sig att Moderaterna hela tiden flyttat fram sina positioner. Ännu värre är att mitt parti Socialdemokraterna ständigt anpassar sig och låter den moderata taktiken råda över det gemensamma arbetet, säger Svenerik Nykvist.

Han inledde sina politiska uppdrag i Nora i slutet av 1990-talet med att under åtta år vara barn- och utbildningsnämndens ordförande. När Håkan Blomberg lämnade sitt uppdrag ersattes han som kommunstyrelsens ordförande av Svenerik Nykvist. Valet 2010 förlorade S makten i kommunen.

Utöver fullmäktigeplatsen har Nykvist idag en ersättarplats i kommunstyrelsen samt i bolagen.

– Jag har inga maktambitioner. För S i Nora har viljan och strävan att sitta kvar vid makten och kommunalrådsposter blivit ett självändamål. Nu kommer jag att driva vårt gamla valprogram i fullmäktige den tid som återstår av mandatperioden.

För någon månad sedan lämnade David Stansvik S i Nora, men han gick över till Vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons