Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har växt in i rollen att styra

Det första halvåret för den nya sexpartimajoriteten i Nora har varit händelserikt. Och kommunstyrelsens ordförande Tom Rymoen (M) medger att det stundtals varit tufft.
– Jag hade förväntat mig att vi skulle hinna mycket mer, men det har varit mycket städning.

Annons
Kommunalråden. Tom Rymoen, Helena Vilhelmsson och Anna Magnusson avser att stanna i Tingshuset.

Kommunalråden Tom Rymoen, Anna Magnusson (KD) och Helena Vilhelmsson (C) hade storslagna tankar när de vi årsskiftet intog Tingshuset i Nora efter 16 års socialdemokratiskt styre.

– Jag hade stora förväntningar på vad vi skulle hinna göra, men det har varit svårare än jag trodde, säger Anna Magnusson.

Strategiska frågor

– Nu är vi inne i rutinerna och man känner sig bekväm. Det känns som om vi rett ut många gamla surdegar och jag hoppas att vi kan lyfta fram flera strategiska frågor under hösten. Under våren har det landat många saker i ens knä utan att man kunnat göra något åt det, säger Helena Vilhelmsson.

Nöjda med många saker

Många saker är de ändå nöjda med. Frågan om länspendeln har blivit en fråga om när, och planerna har snabbt gått framåt. Bryggeriområdet är fullt uthyrt och snart rustat, omorganisationen av de kommunala bolagen är beslutad och detaljplanen för Lejonbacken är fastlagd – igen.

– Jag är nog mest nöjd med att vi fattat beslut om att starta en kulturskola till hösten, säger Anna Magnusson. Och att vi löste femårsverksamheten till något bra.

– Vi har börjat reformera hemtjänsten och påbörjat arbetet med en bedömningsfri hemtjänst. Det är jag nöjd med, säger Vilhelmsson.

– Jag är mest nöjd med BMB-avtalet, säger Rymoen. Där jag tolkar att resultatet helt gått vår väg.

På minuskontot finns dock en del saker som det tre kommunalråden skulle vilja sett en annan utveckling av.

Bygga en struktur

– Visst har vi gjort några dikeskörningar, säger Tom Rymoen. Ett exempel är väl ordförandeturbulensen i Norabostäder när vd:n avgick. Det känns som om vi har behövt mycket av det här första halvåret för att bygga en struktur som passar vår politik och det är väl egentligen först nu vi vuxit i kostymen och på riktigt insett att det är vi som sätter dagordningen.

Blåslampeeffekt

– Alla vill göra ett bättre jobb än den förra majoriteten, säger Helena Vilhelmsson. Det har varit roligt med många nya politiker med nya erfarenheter och Norapartiet har haft en blåslampeeffekt på oss andra. Men vi har nog varit lite för snälla.

Ändå är kommunalrådstrion överens om att den nya majoriteten har kommit för att stanna. Någon risk för att styret ska spricka ser de inte.

– Majoriteten kommer att hålla. Det känns definitivt mer stabilt ut nu än när året började, säger Rymoen.

Mer läsning

Annons