Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste hitta regler för alla”

Målet är att hitta bra regler för alla. Efter ett möte med förskoleföräldrar i en referensgrupp diskuterar Noras skolpolitiker nu ändringar när det gäller vistelsetidsreglerna.

Annons

– Vi fortsätter diskussionen från mötet på Orica, men vi har inga färdiga förslag till lösningar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Magnusson (KD).

Tillsammans med Kjell Söderlund (S) har hon träffat en referensgrupp med föräldrar. Dessutom har förvaltningen tittat på hur andra kommuner löst barnomsorgen för skiftarbetande föräldrar, och på hur pedagoger och rektorer tycker att verksamheten fungerat med de nya reglerna.

Flera frågor

– Det handlar om flera frågor. Dels om arbetssituationen för föräldrarna, hur mycket de exempelvis ska få sova före och efter nattpass. Dels om kontinuiteten för de små barnen, upp till tre år, och om kontinuitet och pedagogisk verksamhet för de äldre barnen, säger Anna Magnusson.

Föräldrarna vill ha snabba besked om nya regler. Själva föreslår de exempelvis att barnen ska få vara på förskolan så länge som föräldern jobbar, oavsett vilka tider föräldern jobbar. Ett annat förslag är att skiftarbetande föräldrar, utöver sin arbetstid, ska få lämna sina barn samma tider som arbetslösa och föräldralediga. Då skulle barnen få delta mer i pedagogisk verksamhet.

– Men jag anser också att det är berättigat att fråga vilket ansvar föräldrarna har att stimulera sina barn, säger Anna Magnusson.

I referensgruppen tog hon bland annat upp familjecentralens verksamhet som ett alternativ för daglediga som vill att deras barn ska få delta i gruppverksamhet.

– Nu ska vi diskutera vidare i partierna inför nämndsammanträdet 10 maj. Vi måste titta på olika lösningar för att hitta regler som fungerar för alla.

Mer läsning

Annons