Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa på eget

Här har du ett riktigt ”bredband” – med allt från Dan Andersson-visor till dansbandsmusik, Elvis och Jerry Lee Lewis på repertoaren. På lördag kväll spelar trion ”Lisa och gubbarna” upp till dans i Dalkarlsbergs Folkets park.

Annons
Trio som trivs. Anders ”Hoss” Israelsson, Lisette ”Lisa” Andersson och Leif ”Biffen” Andersson har kul i hop. BILD: THOMAS ERIKSSON

Det är bland det roligaste de vet.

– Just den där känslan att spela för folk, den går inte att beskriva, berättar Anders ”Hoss” Israelsson på bas, som tillsammans med Lisette ”Lisa” Andersson, sång och gitarr, och Leif ”Biffen” Andersson, dragspel och keyboard, utgör trion.

– Och det kan bli riktigt magiskt i kontakten med publiken, förklarar Lisette. Publiken märker att bandet trivs och har roligt, och det smittar av sig.

På en enda danskväll blir det 70-80 låtar. Helt utan noter. På gehör.

– Det blir mer känsla i musiken då tycker jag, Carl Jularbo och John Lennon kunde inte noter, förklarar Anders.

Första gången de tre uppträdde tillsammans var 1984 i Mogetorp. Men Anders och Leif har spelat ihop ännu längre och firar 40-årsjubileum i år.

– Vi träffades 1971 hos musikfantasten Birger Wahlsten, berättar Leif.

Sedan dess har de varit med i olika konstellationer och band, däribland Sundås och Kaliber 12. Likaså i det etablerade dansbandet Ivan-Henrys från Degerfors där de fick känna på turnélivet och musikerjobbet på riktigt.

Nu tränar trion en gång i veckan hos Lisette och Leif i Västra Sund och tar så mycket spelningar de hinner. 50-årskalas, visaftnar, julfester, danskvällar, evenemang och tillställningar, senast Noradagarna.

– Vi är ju ganska breda och kan spela det mesta, både gammalt och modernt, förklarar Anders.

Förut var de även med i Gyttorps folkdansgille.

– Det var roligt men vi ville satsa på våran musik mer, komma ut på dansbanor, berättar Leif.

Något gruppnamn hade de inte förrän i fjol till en spelning i Siggebohytten.

– Det var vår dotter Ellinor som kom på namnet, ”nåt måste ni ju heta, hm, Lisa och ... gubbarna” sa hon, förklarar Lisette som spelat gitarr sedan hon var 13 år.

Lördagsdansen i Dalkarlsbergs folkets park börjar kl 21. Tidigare samma dag är det familjefest i parken, och Vikers kulturvecka drar igång.

Nu senast spelade Lisa och gubbarna på Noradagarna. BILD: TOMAS KÄLLBERG
Julfest i Smedgården. BILD: THOMAS ERIKSSON

Mer läsning

Annons