Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vänta med kulturskolebeslut

Socialdemokraterna reserverade sig mot barn- och utbildningsnämnden beslut om ny kulturskola i september. De tycker att allt går för fort och yrkade på återremiss.

Annons

– Vi fick underlaget på bordet nu på mötet och har inte en chans att hinna diskutera det, därför yrkar vi på återremiss, säger Kjell Söderlund (S).

Av underlaget framgår att den nya kulturskolan ska byggas på den kulturpedagogiska verksamhet som redan finns i skolan, men att ytterligare 3,5 pedagoger ska anställas.

De totalt tio pedagogerna ska arbeta både inom den kulturpedagogverksamhet som redan finns och inom den nya verksamhet som byggs upp i höst.

En till två miljoner

Beroende på om kulturskolan ska få egna lokaler eller vara i befintliga skollokaler så räknar bildningsförvaltningen med att den nya verksamheten ska kosta mellan drygt en och knappt två miljoner kronor om året. Vilket alternativ som blir aktuellt beror på vilka beslut kommunstyrelse och fullmäktige tar dels om den ekonomiska ramen för verksamheten, dels om elevavgiften, det vill säga om intäkterna.

– Jag är rädd att den nya kulturskolan kommer att utarma den verksamhet kulturpedagogerna driver för alla elever i skolor och förskolor, om de ska jobba mer med individuell undervisning på barnens fritid, säger Ursula Steffensen (S).

– Man kan inte tro att det inte ska märkas när vi tar resurser från en verksamhet för att ge till en annan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna Magnusson (KD) vänder sig mot ordet utarma och säger:

– Jag tror tvärtom att det kan bli ett bra utbyte mellan skolorna och den nya kulturskolan.

Gabrielle Peteri (FP) menar att kulturpedagogerna nu kan ge den fördjupning på frivillig nivå som behövs när deras verksamhet i skolor och förskolor väckt elevernas kulturintresse.

– Den fördjupningen har vi inte kunnat erbjuda tidigare. Där finns en efterfrågan som vi politiker måste möta.

Vill prioritera annorlunda

Men Kjell Söderlund (S) skulle vilja se andra ekonomiska prioriteringar.

– Det här är mycket pengar för en nämnd som har ont om pengar. I höst står vi återigen utan pengar till förskoleplatser för alla som önskar. Jag tycker att vi ska lägga pengarna där i första hand. Barnomsorg måste vara viktigare än en kulturskola, säger han.

Mer läsning

Annons