Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vistradition i folkpark

Visfestivalen i Dalkarlsbergs folkets park blev en succé redan i fjol. Efter dagens festival är den på god väg att bli en kär tradition för många.

Annons
Publiken njöt av vissången både inne på dansbanan och i gräset utanför.

Initiativtagaren Rolf Rondahl inledde årets upplaga av visfestivalen med den egna Dalkarlsbergsvisan, med en text om livet i Dalkarlsberg förr och nu – en text som Rolf säger att hans svärfar inspirerat honom till. Från nyskrivna visor till andra med hundratals år på nacken spänner programmet som innehåller mycket Dan Andersson och Evert Taube, men även bland andra Carl Mikael Bellman, Nils Ferlin, Barbro Högberg och Stefan Demert.

En av de yngre artisterna i årets program, Johan Rydholm, presenteras som en av konferencier Inge Mattssons favoriter när det kommer till vissång. Johan Rydholm inleder sitt framträdande med Taubes ”Gammelvals i Roslagen”.

Framför scenen i den gamla dansbanan trängs publiken i krokiga stolsrader. De har kommit till Folkets park i tunna sommarkläder, med filtar, hundar och kaffekorgar. Inte riktigt lika många som i fjol kanske, men närapå. Många av besökarna minns hur de gick till parken som unga, kanske för att dansa just här.

– Jag bodde här som barn och har varit mycket här i parken, berättar Inger Adolfsson.

– Jag tycker det är roligt att komma hit och träffa lite bekanta samtidigt som man kan sitta här och lyssna på musiken.

Med på utflykten från Karlskoga är kusinen Marita Josefsson som tycker det är kul att folkparken används.

– Jag hoppas att de fortsätter med det här arrangemanget, att det kan bli en tradition.

En tradition hoppas så klar initiativtagarna Inger och Rolf Rondahl också på. Visfestivalen är en dröm de hade om vad de skulle göra när de gick i pension.

– Förra året blev vi överraskade av det stora intresset. i år är vi lite bättre förberedda, säger Inger.

En av dem som ställt upp som funktionär vid festivalen är Ann-Britt Rosdahl som bor granne med Rondahls om somrarna.

– Min mamma är född här och jag har varit här som barn. Det är jätteroligt att få vara med och hjälpa till här, berättar Ann-Britt som själv bor i Stockholm när hon inte är i sin morfars gamla hus i Dalkarlsberg.

På visfestivalen serverar Ann-Britt Rosdahl bland annat kaffe och kakor, och så är det hon som arrangerat årets efterfest för funktionärer och artister.

Rolf Rondahl inledde årets visfestival med den egna Dalkarlsbergsvisan.
Ann-Britt Rosdahl är sommargranne med makarna Rondahl och serverar gärna kaffe för att hjälpa dem uppfylla drömmen om en visfestival.
Johan Rydholm var en av två yngre vissångare på årets festival i Dalkarlsbergsparken.
Inger Rondahl säljer biljetter och hälsar besökarna välkomna.

Mer läsning

Annons