Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Willi Briede lämnar Sveriedemokraterna

Sverigedemokraternas enda namn på Noralistan inför höstens val Willi Briede avsäger sig sina uppdrag för partiet. Hans anser att hans engagemang har fått alltför negativa konsekvenser.

Annons

- Jag har försökt hålla en låg profil. Men efter artiklarna om mig när vi bildade en lokalavdelning inom partiet i Nora så fick jag en del hot. Även min familj har råkat illa ut på grund av mitt engagemang i partiet. Det som skrivits tidigare lever ju kvar på nätet.

Willi Briede säger att han har haft många idéer om vad han velat göra för både ungdomar och äldre, och att han hoppats att det skulle gå att förändra partiet inifrån och tvätta bort lite av den främlingsfientliga stämpel Sverigedemokraterna fått.

-Men nu har jag bestämt mig för att gå ur partiet i stället för att ställa upp i valet i höst. Det är beklagligt, men min familj har fått ta för mycket smällar utifrån mitt engagemang redan. Dessutom har jag en rygg som värker så illa efter en operation att jag ibland knappt kan gå.

Sverigedemokraternas länsordförande Daniel Spiik säger att det är olyckligt att Willi Briede känner sig tvingad att lämna partiet.

-Det är ett allvarligt demokratiskt problem när våra medlemmar och deras familjer blir hotade och på andra sätt straffas för sitt engagemang i vårt parti. Det gör att det är väldigt känsligt att ställa upp som lokalpolitiker för oss på små orter, och vi har betydligt svårare att få kandidater där än i de större städerna, säger Daniel Spiik.

Någon ny kandidat som kan efterträda Willi Bride i Nora har partiet inte i dag, men Daniel Spiik hoppas att partiet ska ha en eller flera nya kandidater i Nora innan valet.

-Förhoppningsvis hinner det dyka upp något namn så att vi kan trycka upp nya listor i sista sekunden. Det är i alla fall vår ambition att slippa lägga ut tomma listor till valet.

Mer läsning

Annons