Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det stor risk för gräsbränder

Torrt väder. Blåst. Just nu är det stor risk för gräsbränder i Örebro län och resten av Mellansverige.– Om man ska elda måste man vara mycket försiktig, säger Henrik Person, inre befäl vid Nerkes Brandkår.

Annons
Från SMHI:s hemsida: Den röda färgen på kartan anger stor risk för gräsbrand. Prognosen innebär att fukthalten i fjolårsgräset är så låg att en brand lätt uppstår och sprider sig snabbt.

På tisdagseftermiddagen larmades brandkåren ut till tre gräsbränder i länet. Det brann mellan Lindesberg och Vedevåg, i Bocksboda i Kilsbergen, och norr om Karlskoga där gräsbranden spred sig till en ladugård.

– Nu när det torkar upp i markerna, solen skiner och det blåser, är det generellt stor brandrisk, säger Henrik Persson.

Samtidigt är det högsäsong för eldning av rishögar och gräs i dikeskanter.

– Det är lurigt. Om det börjar blåsa kan elden lätt kantra.

Nästan alla gräsbränder beror på att någon varit oförsiktig.

– Att en eldning gått överstyr, att man grillat och inte släckt ordentligt, att man lagt något som fortfarande pyr i en soptunna, säger Henrik Persson

Eldning sker alltid under eget ansvar. Men brandkåren har en del råd för hur man ska tänka.

– Det handlar om sunt förnuft. Elda aldrig en risbrasa som är större än en kubikmeter. Elda inte när det blåser. Vattna runt det område som ska eldas. Ha alltid vatten nära till hands där du eldar.

Smhi utfärdar brandriskprognoser på sin hemsida. Kartan visar att den under onsdagen och torsdagen är mycket stor risk för gräsbränder.

Och väderprognosen för resten av den här veckan säger att det inte kommer något regn.

Mer läsning

Annons