Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är infektionsrisken högre

Då risken för infektion ökar under rötmånaden, händer det att planerade djuroperationer ställs in.

Annons

– Det har man gjort sedan länge. Man undviker att genomföra operationer som kastrering till exempel, säger Per Norström, länsveterinär i Örebro län.

Per Norström berättar att det främst handlar om djuroperationer som genomförs på gårdar, där miljön inte är lika steril som på en klinik. Under riktigt varma förhållanden överväger man alltså att skjuta på operationen tills det har blivit svalare.

– Ju högre temperatur, desto högre är risken. Bönderna har stor förståelse för att det går till på det här sättet. Har man en katt som behöver genomgå en mindre operation på klinik, ställs operationen oftast inte in. Är operationen akut genomförs den, säger Per Norström.

– Nyopererade djur behöver fortfarande

leva ett liv i hemmiljö som innebär att vara på golven, rastas ute och så vidare. Man kan inte heller skydda dem i samma utsträckning från flugor och andra bakteriespridande faktorer så bra som man kan skydda människor, säger Anna Arvill, som driver djurkliniken Annalysen i Örebro.

De senaste tio åren genomförs dock allt fler operationer på klinik, även på hästar.

Människor opereras

Operationer på människor ställs däremot inte in på grund av rötmånaden.

– Eftersom vi är färre som jobbar på sommaren händer det att operationer som inte är livsavgörande ställs in. Men det beror inte på att det är rötmånad, utan på att personalen behöver semester, säger Göran Wallin, verksamhetschef på Kirurgiska kliniken i Örebro.

Mer läsning

Annons