Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer den: Vinterkräksjukan 

Kräkningar á la Linda Blair i Exorcisten, okontrollerbara diarréer, buksmärtor, huvudvärk och feber. Den fruktade vinterkräksjukan är här och i år kan säsongen bli betydligt värre än förra året.

Annons

Det konstaterar Folkhälsomyndigheten efter att ha analyserat antalet sökningar om den fruktade sjukdomen på Vårdguiden 1177.

- Man ser till antalet sökningar på själva ordet vinterkräksjuka i förhållande till det totala antalet sökningar på Vårdguiden 1177. Man vet sedan tidigare att det finns en statistisk gräns, att när den är passerad så har vinterkräksjukan tagit fart i samhället, och nu har vi passerat den gränsen, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De närmaste veckorna kan vi alltså förvänta oss en drastisk ökning av antalet smittade.

Hur skyddar man sig?

- Genom att tvätta händerna noga. Efter toalettbesök, före man äter eller lagar mat. Tvål och vatten är det bästa.

Hur blir säsongen?

- Det är svårt att säga. Men hittills har vi haft ett vartannat år-mönster och förra säsongen var ovanligt mild, så det kan vara så att vi står inför en betydligt tuffare säsong. Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus, som är mycket smittsamt. Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från smittotillfället till de första symtomen, är 12–48 timmar

Mer läsning

Annons