Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rensar Frebran skrivbordet

I dag presenterar regeringen vem som blir Örebro läns nya landshövding.Och i nästa vecka säger Rose-Marie Frebran farväl till jobbet efter sju år som regeringens förlängda arm i länet.

Annons
Rose-Marie Frebran har sparat på många papper. Nu är det mesta rensat, men hon har sparat alla sina tal.

Rose-Marie Frebran började nedräkningen när det var 35 dagar kvar som landshövding för Örebro län. Nu är det sex dagar kvar och i dag presenteras vem som blir hennes efterträdare.

- Tänk att jag kunde ha så mycket pappershögar att rensa. Det är säkert femtioelva papper från olika stiftelser och råd, säger Rose-Marie.

Rose-Marie har fått frågan varför hon räknar ned. Det gör man ju oftast när man ser fram emot något, har hon inte trivts som landshövding?

- Jag har inte alls tänkt så. Jag har sett nedräkningen som en påminnelse om att det är verkligt.

Rose-Marie hade gärna fortsatt som landshövding året ut. Inte minst för att få följa Örebros 750-årsjubileum fullt ut, men så sent som nu i veckan fick hon ändå veta att jubileumskommittén vill ha henne kvar.

Att sitta med i kommittér eller andra grupper, det är en av alla arbetsuppgifter som ingår i landshövdingens uppdrag.

– Det har varit många konferenser och seminarier. Invigningar, offentliga som privata. Många, många möten. Att det skulle vara så här var jag nog ganska klar med redan innan jag började som landshövding. Jag hade sett en del under min tid som riksdagsledamot.

Rose-Marie är nöjd med sin tid som landshövding. Hon har trivts med helheten i uppdraget och hon har fått bra rutin på att både leda och delta i möten.

– Jag är effektiv.

Hur ser du själv på själva uppdraget som landshövding? Är det en roll som är utdöende?

– Nej, det tror jag inte. Landshövdingen är ju myndighetschef över länsstyrelsen. Jag tror att folk kanske inte begriper att även länsstyrelsen måste ha en chef. Länsstyrelsen är regeringens länskontor, en myndighet som är sektorsövergripande till skillnad från andra statliga verk som har generaldirektörer.

När hon tittar bakåt på åren som landshövding är hon mest stolt över att hon använt slottet, sitt residens, som en mötesplats. Hon har tagit emot utländska gäster och hon har låtit slottet vara uppsamlingsheat i olika idrottssammanhang.

– Men trots allt arbete har jag inte lyckats få residenset tillgängligt för alla. Det finns fortfarande inte en hiss upp till våningen. Det hoppas jag verkligen att nästa landshövding lyckas få igenom.

Vad har du för råd till nästa landshövding?

– Var tillgänglig och utnyttja residenset som mötesplats.

Mer läsning

Annons