Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sjunker intresset för fristående gymnasier

De kommunala gymnasiernas popularitet ökar samtidigt som de fristående gymnasiernas minskar i Örebro kommun. Det visar siffrorna när omkring 4 000 unga nu har gjort sitt förstahandsval till länets gymnasieskolor.

Annons

Det är främst ungdomar födda år 1996 som valt gymnasieutbildning, men bland de sökande finns även andra årskullar. Det kan till exempel handla om elever som redan gått ett år på gymnasiet, men vill börja om och därför sökt på nytt.

– Årets siffror är inte helt jämförbara med förra året, men väldigt nära ändå för att kunna säga att så här är det, säger Karin Nydén, handläggare för hela gymnasieintagningen i Örebro län.

Analys av siffrorna

För Örebro kommuns del har hon gjort en analys av antagningssiffrorna. De återstående kommunerna i länet har inte beställt några analyser, utan enbart antagningstjänsten.

– Jag kan bara konstatera att totalt har cirka 4 000 ansökningar till gymnasieskolor i länet passerat här, säger Karin Nydén.

135 fler sökande

Analysen visar klart och tydligt: De kommunala gymnasiernas populäritet ökar samtidigt som de fristående gymnasiernas minskar i Örebro kommun.

Sammanlagt har de sex kommunala gymnasierna i Örebro 1 666 förstahandsansökningar och de åtta fristående har sammanlagt 766.

Egen antagning

De kommunala gymnasierna i Örebro har 135 fler förstahandssökande i år än förra året. De fristående gymnasieskolorna har tillsammans 180 färre förstahandssökningar i år jämfört med förra året.

– Siffran gäller bara för de fristående gymnasier som vi sköter antagningen åt. Två fristående gymnasier sköter sin egen antagning. Det är Rockgymnasiet och Fordonsutbildningar, säger Karin Nydén.

Mer läsning

Annons