Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska de farliga kemikalierna bort

Landstingets nämnd för trafik, miljö och service har fattat ett beslut att införa en avvecklingslista för farliga kemikalier bland Landstingets verksamheter.

Annons

Syftet med avvecklingslistan är att minska spridningen av farliga kemiska ämnen till miljön, men också att skydda landstingets medarbetare och besökare från att exponeras av farliga kemikalier.

– Ett mål är att till år 2015 ska vi ha fasat ut minst 25 procent av de farliga kemikalierna på landstingets avvecklingslista, säger Saara Nummelin, miljöstrateg på landstinget.

Fokus har legat på ämnen som är giftiga och som bland annat kan orsaka cancer, genetiska defekter och framkalla allergi. Kunskapen om kemikaliers effekter måste öka.

– Det finns omkring 100 000 kemikalier, alla är inte farliga, men det är bara cirka 70 stycken som vi vet hur de påverkar människor och miljö. Arbetet är inget som landstinget kan göra själv utan vi måste jobba på både lokal och regional nivå, säger Katarina Raneborn, (V), ledamot i nämnden.

Många av de kemikalier som används i produkter används också i den öppna marknaden. Om landsting blir mer medvetna om vad som köps in kan man på så sätt förhindra en spridning av farliga kemikalier till allmänheten, fortsätter Katarina Raneborn.

Mer läsning

Annons