Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska papperslösa få vård

Gömda och papperslösa som uppehåller sig i länet ska få vård på samma villkor som alla andra. Det har landstingsstyrelsen nu beslutat efter år av diskussion.

Annons

Örebro län har varit ett av tre landsting som haft tuffare regler än övriga riket. På papperet har Örebrolandstinget krävt att papperslösa och gömda som inte har rätt att uppehålla sig i landet, ska betala den fulla kostnaden för vård och läkarbesök. Det kan handla om tusentals kronor i det enskilda fallet.

Landstingets regler är helt i linje med lagen, men har ansetts stå i strid med FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Åtskilliga motioner och frågor har under flera år ställts i landstingsfullmäktige med inriktningen att reglerna ska mjukas upp.

Den rådgröna majoriteten har valt att invänta ändrade regler på nationell nivå, som utlovats av regeringen.

– Men nu får vi veta att de nya nationella reglerna kommer att dröja åtminstone till 2012 och då kan vi inte vänta längre, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson.

En enig landstingsstyrelse har beslutat att gömda och papperslösa ska erbjudas sjukvård och tandvård ”som inte kan anstå” till samma patientavgift som övriga.

I praktiken innebär det ingen förändring, hävdar Forsberg-Fransson. Vård har getts utan att kräva betalning. Landstinget har bokfört en fordran på de papperslösa som fått vård, men kravet har konsekvent efterskänkts, säger Forsberg-Fransson.

Den borgerliga oppositionen ger en annan bild och påstår att vissa papperslösa tvingats betala 3 000 kronor.

Den nya policyn väntas öka efterfrågan på vård från gömda och papperslösa men sett till landstingets totala budget bedöms det vara det en helt marginell post.

Mer läsning

Annons