Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska vinterdäcken på – annars blir det böter

Många kör fortfarande på sommardäck – det visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Men i morgon, torsdag, är det krav på dubbade eller odubbade vinterdäck när det är vinterväglag annars väntar 1 200 kronor i böter – eller i värsta fall en svår olycka.

Annons
Från och med den 1 december är det krav på vinterdäck när det är vinterväglag.

– Ja, det är ju den yttersta konsekvensen av att köra på sommardäck när vinterväglag råder, säger trafikpolischefen Bernt Larsson.

– Även om det är fem–sex plusgrader ute kan det bli frost på natten och det är den farligaste halkan, den man inte ser, fortsätter han.

Ersättning

Den som bryter mot kravet på vinterdäck riskerar även att få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka. Men när Michael Baker från Västernärke ringde polisen och frågade om det var okej med vinterdäck i åtta plusgrader och regn blev han hänvisad till Transportstyrelsen. Och de sa att det är polisen som bestämmer.

– Det är bara att beklaga att han inte fick något besked. Men han borde ha blivit kopplad till trafikpolisen. Jag hoppas att vi har lite bättre kunskap, säger Bernt Larsson. Men det finns mycket information att hämta på nätet om vinterdäck.

Lugnare i årDe senaste åren har det varit rusning och kö till däckverkstäderna runt om i landet i samband med den första snön. I år är det lugnare.

– Ja, men bilisterna började ringa efter de första frostnätterna i mitten av oktober. Sedan har det rullat på i lagom takt, säger Mattias Andersson som driver Frasses däck i Örebro och tycker att man ska skifta däck i god tid.

– Gummiblandningen gör att ett sommardäck inte presterar optimalt under fem plusgrader. Dessutom behöver vinterdäcken väckas till liv och köras in för att fungera som de ska, fortsätter han.

Så säger lagen

Den 1 december till den 31 mars är det krav på dubbade eller odubbade vinterdäck och minst 3 millimeter mönsterdjup när det är vinterväglag.

Kravet gäller lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

På tunga fordon med en totalvikt på över 3,5 ton rekommenderas att vinterdäck används vid vinterväglag. Här är det krav på minst 5 millimeter mönsterdjup från december till och med mars. Kravet gäller samtliga däck, men inte tillkopplat släp.

Källa: Däckbranschen

Mer läsning

Annons