Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ger mer makt åt patienter

Inflytande, information och rätt att söka vård överallt – patientlagen är ny, men för patienten Tony Gransund kommer den inte att innebära någon förändring.

Annons

Ett par gånger om året – då slår vaxpropparna i öronen till och Tony Gransund behöver hjälp med att få bort dem.

– Jag kommer att fortsätta vända mig till sjukhuset här i Örebro, precis som tidigare. Varför skulle jag vilja söka vård någon annanstans? Jag bor ju i Örebro, säger han.

NA träffar Tony Gransund på hudklinikens mottagning på USÖ. Han är där för att få hjälp med några utslag. Annars har han mest varit patient på öron-, näs- och halskliniken.

– Alla mina papper ligger där. Varför ska jag då söka vård någon annanstans? frågar han sig.

Tony var öronbarn som liten och berättar att han haft problem med trumhinnorna sedan dess. Han känner sig mycket nöjd med vården han fått genom åren.

– Jag vänder mig alltid direkt till sjukhuset. Jag vet att de vill att jag ska söka på vårdcentralen först, men jag tycker att det är bättre att söka hit. Mina papper finns ju här, säger han och tillägger:

– Jag har alltid fått tid när jag vill här på sjukhuset.

Andra patienter som har NA talat med på hudmottagningen är inte heller intresserade av att söka vård på något annat ställe i Sverige.

– Jag tror att det beror på vilken generation patienterna tillhör. De som är yngre kommer nog att vara mer aktiva och vara beredda att åka en bit för att få den vård de vill ha. De äldre tror jag gärna söker där de bor, säger Eva-Lotta Ardermark Nilsson, avdelningschef.

Hon välkomnar den nya lagen och menar att den kommer att innebära större makt åt patienterna.

– De får lagstadgad rätt till information och medbestämmande, säger hon.

En baksida hon ser är risken att det administrativa arbetet ökar i större utsträckning – olika landsting och regioner ska börja debitera varandra för patienter som väljer att söka vård enligt den nya lagens regler.

– Det kan bli mycket extrajobb, i alla fall till en början i, säger Eva-Lotta Ardermark Nilsson.

Just inom hudområdet tror hon att det också kan bli krångligt med olika bedömningar och gränsdragningar under en övergångsperiod.

– Vår region sysslar inte med kosmetiska behandlingar, allt ska vara medicinskt motiverat. Så ser det ut på de flesta håll i Sverige, och gränsdragningarna kan i bland vara svåra, säger hon.

Undersköterskan Therese Moberg ruskar lite på huvudet när den nya patientlagen kommer på tal:

– Jag vet inte så mycket om den ännu, men informera patienterna tycker jag alltid vi har gjort, säger hon.

Här kan du läsa mer om den nya patientlagen

Mer läsning

Annons