Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vargjakt i länet

Länsstyrelsen i Örebro ställer sig positiv till licensjakt på varg i länet även i vinter men föreslår ingen exakt siffra på hur många vargar som bör skjutas totalt. Det framgår av ett yttrande till Naturvårdsverket. Men max en varg bör få skjutas i södra länet, söder om E 18, enligt länsstyrelsen.

Annons

Utifrån den gällande nationella rovdjurspolitiken är det Naturvårdsverket som fattar beslut om licensjakt på varg och om antalet i varje län, länsstyrelserna ska sedan övervaka, administrera och se till att jakten verkställs.

Örebro län berörs i dag av fem olika vargrevir. I tre av dem, Loka, Ulriksberg och Kloten, alla i norra länsdelen, har tikarna fått valpar enligt preliminära inventeringsresultat.

Länsstyrelsen förordar nu att licensjakt bör fördelas mellan varglänen i Sverige i proportion till antal föryngringar i respektive län och att den bör bedrivas mellan 3 januari och 15 februari 2011.

I förra vinterns jakt fick sammanlagt 27 vargar fällas, tre av dem i Örebro län. Två fälldes utanför Hällefors och den tredje i Hasselforsreviret mellan Laxå och Degerfors.

För att förhindra överskjutning i vinterns jakt vill länsstyrelsen att jaktledare ska ha max en timme på sig att rapportera fällda eller träffade djur. Dessutom föreslås att jägare ska undvika att skjuta mot vargar som har GPS-halsband på sig. Man bör också förhindra att båda ledarvargarna, det vill säga föräldraparet, i samma revir fälls.

Länsstyrelsen finner heller inga skäl att peka ut särskilda platser i länet utifrån skadesynpunkt.

Mer läsning

Annons