Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya 51:an blir försenad- byggstart tidigast 2014

Byggstarten av den nya riksväg 51 mellan Kvarntorpskorset och Svennevad blir försenad. Räkna med första spadtag på sträckan först år 2014 eller 2015.

Annons

– Dagarna innan regionfullmäktige fastställde länsplanen för åren 2010–2021 fick vi besked att det blir mindre pengar till länsplanen i början av perioden och mer i slutet, säger Fredrik Idevall, ansvarig för infrastrukturfrågor på regionförbundet i Örebro län.

– Men å andra sidan har vi just nu fått ganska mycket pengar för att färdigställa Södra Tvärleden och första etappen av riksväg 49 söder om Askersund. Och vi räknar med att komma i gång med andra etappen av riksväg 49 mellan Gustavstorp och Rude som planerat 2012, fortsätter han.

Enligt Idevall får vi inte dra för stora växlar på årsangivelserna i länsplanen.

– Trafikverket Öst ska fördela pengar till fem regioner i Mälardalen. Vi har alltså fått stor del av kakan nu. Om några år är det kanske Västmanland eller Södermanlands tur, säger han.

– Ett objekt som får pengar under fyra år kanske bara tar två år att bygga, så målet är fortfarande att sträckan mellan Kvarntorp och Svennevad ska stå klar 2018, som enligt plan. Men planerna kan förstås ändras något.

I länsplanen får sträckan Kvarntorp–Svennevad blygsamma 8,5 miljoner första året. En spottstyver för ett projekt som beräknas landa på drygt 220 miljoner. Nu kan det bli mer pengar på en gång, även om spadtaget blir försenat.

Mer läsning

Annons