Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sköterskor ska rädda sommaren

72 nya sjuksköterskor ska rädda sommarbemanningen. – Vi tyckte ju att förra sommaren var den värsta i mannaminne men nu finns det en god beredskap, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Annons

Många landsting har svårt att få tag i tillräckligt med vikarier inför sommaren. Det är framför allt bristen på sjuksköterskor som slår hårt mot vården. Men på Region Örebro län tycker man att läget är under kontroll.

– Jag vill inte ropa kris, kris, kris, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson. Jag tycker vi har en hygglig situation. Vi började rekrytera tidigt och har gått ut med semesterpaket redan i april.

Semesterpaket innebär bland annat att sjuksköterskor erbjuds ytterligare 10 000 kronor för varje vecka de går in och jobbar extra under semesterperioden. 72 sjuksköterskor har också tillsvidareanställts under våren.

– Vi har anställt nästan en hel kull nyutexaminerade sjuksköterskor och det här är ett sätt att försöka klara sommaren, fortsätter Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Men allt kommer inte att kunna vara öppet som vanligt. Tre dialysavdelningar blir två under sommaren. Den i Lindesberg stänger. Det är också mycket svårt att få tag i barnmorskor och kvinnoklinikerna i Örebro och Karlskoga ser över ett samarbete under sommarmånaderna. Vårdcentralerna kommer att hålla öppet ungefär som tidigare somrar.

Mer läsning

Annons