Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårsdagen är pizzadagen

Om du åt en pizza idag  - så var du inte ensam om det. På nyårsdagen köper vi fler pizzor än någon annan dag på året, enligt en kartläggning som en stor pizzalvererantör på nätet genomfört.
Dubbelt så många pizzor beställs jämfört med en vanlig söndag.

Annons
Pizzorna hade strykande åtgång som vanligt på nyårsdagen. Hakan Alagöz på pizzeria Milano i Örebro såg till att ugnen gick varm. BILD: HÅKAN RISBERG.

En enkät bland några av länets 120 pizzerior visar att tendensen är densamma här, framförallt i Örebro.

– Askersund, som är en liten sommarstad, säljer fler pizzor när turisterna kommer, säger Sharbel Chabo som äger och driver pizzeria Italia i Sydnärke.

Men i Örebro konstaterar den ena efter den andra att pizzaugnen går för högtryck just på nyårsdagen.

– Efter nyårsfirandet är alla trötta, lite bakfulla men hungriga. Då är det enkelt och mättande att köpa en pizza, säger Önder Alagöz som driver pizzeria Milano i Örebro.

– Det går snabbt och smidigt att beställa en pizza när man är lite sugen på salt dan efter nyårsfirande. Dessutom får man mycket mat för pengarna, hävdar Turgay Mavi som äger pizzeria Sörby.

Stort pizzasug

Enligt Onlinepizza.se är pizzasuget störst under helgerna, samt dagarna efter löning. Men årets stora pizzadag är fortfarande nyårsdagen.

Svenska pizzarapporten och NA:s lilla enkät visar att kebabpizzan är ohotad favorit bland standardpizzorna. Men i till exempel Askersund och Nora går stadens egen special med bland annat oxfilé bäst.

– På nyårsdagen väljer även våra kunder lite dyrare oxfilépizzor, säger Shina Askari som äger Värmland-Närke pizzerian i Örebro och skyndar i väg för att ta emot strömmen av beställningar.

Pizzarapporten visar vidare att sås till pizzan var ett vinnande koncept under 2009. 77 procent av svenskarna valde en sås till sin pizza. Och överst på listan stod kebabsås, men många väljer bearnaisesås.

Men varför så många är sugna på skräpmat på nyårsdagen är fortfarande okänt. Allt man vet är att sött, salt och fett är smaker som hägrar dagen efter dagen före.

Pizza

Pizza är en ugnsgräddad, platt, oftast rund bit bröd gjort på mjöl, vatten och jäst täckt med tomatsås och ost.

Det är omtvistat varifrån pizzan egentligen kommer, men en populär åsikt är att den ingår i det italienska köket och har sitt ursprung i Neapel (Napoli).

Förutom sås och ost innehåller pizzor ofta örter som basilika eller oregano, grönsaker och kött i olika former.

Ingredienser på pizza i Italien är bland annat potatis och spenat.

Mer läsning

Annons