Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nylén: Jag blev missförstådd

Polisens informatör Mats Nylén anser att han blivit felciterad när han sa att 11-åriga Nemas ålder inte behövde stämma eftersom hon kommer från Afrika.

Annons

I en artikel i torsdagens NA säger polisens presstalesman Mats Nylén att åldern på den elvaåriga flickan som tvingades lämna ett tåg i Kumla ”inte behöver stämma eftersom hon kommer från Afrika”. Uttalandet har blivit ifrågasatt av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu hävdar Mats Nylén att han blivit missförstådd.

– Jag har inte sagt något generellt om människor som kommer hit från Afrika. Jag sa att i det här fallet var det så att födelseuppgifterna var oklara, säger han.

Får du säga sådana saker om henne, faller inte det under sekretessen?– Jag har meddelarfrihet, i det här fallet gjorde jag bedömningen att säga som jag sa.

Du säger också i artikeln att det här fallet fått orimliga proportioner. Vad menar du med det?– Jag tycker att medierna drar iväg, när man så kategoriskt säger att SJ-personalen gjort fel. När jag pratade med våra poliser på plats gjorde de bedömningen att flickan såg äldre ut än elva år. Det tycker jag ställer SJ-personalens åsikt i ett annat ljus.

Mer läsning

Annons