Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avtal för Kommunal - så mycket blir lönelyftet

Kommunals cirka 355 000 medlemmar får ett lönelyft på 650 kronor i månaden. Fackförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har enats om ett nytt avtal.

Annons
Annelie Nordström, ordförande i Kommunal (t.v.) och Ingela Gardner Sundström ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation skrev under avtalet vid söndagens pressträff i Stockholm.

Det var två till synes nöjda ordföranden som gemensamt presenterade det nya avtalet på söndagen. Löneavtalet, som är på ett år, innebär en löneökning på 3 procent, vilket är något över avtalsrörelsens riktmärke på 2,6 procent. Även de lägst avlönade får en höjning med 650 kronor, vilket motsvarar 4 procent. Avtalet innebär också att arbetsgivaren får ha en person visstidsanställd i max tre år.

"Ett bra avtal"

Vi har under rådande omständigheter fått ett bra avtal där vi lyckats begränsa arbetsgivarens möjligheter att trava olika visstidsanställningar ovanpå varandra. Vi har också fått samma krontalspåslag på ingångslönerna som på de övriga lönerna. Det är viktigt eftersom många börjar sitt arbete i välfärdssektorn som vikarier, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

För att hålla nere kostnaderna för avtalet slopas individgarantierna, något som enligt Annelie Nordström inte var en besvärlig eftergift – trots att enskilda medlemmar kan bli helt utan löneökning.

Det är klart att det alltid finns en risk, men det inte första gången vi har ett avtal utan individgarantier. Vi måste göra ett bra fackligt arbete lokalt och där ligger bollen i vårt knä, säger hon.

"Väldigt nöjda"I och med det nya avtalet införs möjligheten till introduktionsanställningar, det vill säga att ungdomar arbetar för lägre lön för att få mer erfarenhet.

- Vi är väldigt nöjda med den överenskommelsen eftersom det betyder en kompetensutveckling som ökar kvalitén på de viktiga välfärdstjänster som vi ska leverera, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Modigt beslut

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) gratulerar Kommunal till ett "modigt" beslut.

Det här är ett stort genombrott för ungdomslönerna och ett viktigt redskap för att minska ungdomsarbetslösheten, säger han.

Det nya avtalet gäller även arbetsgivarorganisationen Pacta.

Mer läsning

Annons