Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt blod till vargstammen- men först förankring

Ska Örebro län få ett tillskott av nya vargar? Ja, den frågan är ännu inte klar, möjligtvis ett litet steg närmare en verklighet.

Annons

Men nu vill i alla fall Naturvårdsverket ha länsstyrelsens synpunkter på vad en eventuell flytt av vargar till länet skulle kunna betyda.

I går överlämnade Naturvårdsverket sin remiss till länsstyrelsen om en genetisk förstärkning av den vargstam som finns i ett bälte från Västra Götaland, via Örebro län upp till Gävleborgs län.

Remissen handlar om delar av Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att ta fram lämpliga utsättningsområden utifrån både biologiska och ”politiska” utgångspunkter. Naturvårdsverket vill också ha ett ganska snabbt svar av länsstyrelsen, senast den första november ska det vara inne.

– Vårt uppdrag är inte att öka antalet vargar totalt i landet, men att förstärka stammen genetiskt. Vi vill alltså ha förslag och kriterier från länsstyrelsen hur man eventuellt skulle kunna sätta ut vuxna djur eller valpar i Örebro län, val av lämpliga områden och så vidare, sa Klas Allander handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet på gårdagens presskonferens.

Naturvårdsverket vill också ha länsstyrelsens uppskattning över vilka eventuella kostnader en utplantering av varg skulle kunna medföra.

– Det är oerhört viktigt att det finns en regional och lokal förankring när det gäller än sådan här fråga. Men det kan ta tid att få igång en process för dialog och delaktighet när det gäller att förstärka den inavlade vargstammen, menade Eva Thörnelöf, chef för Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

Och det är kanske här som skon klämmer lite grann, det är en politiskt känslig fråga. Att plantera ut varg ”rent tekniskt” finns det flera goda exempel på, bland annat från USA, enligt Klas Allander. Men att få en folklig förankring i de områden det eventuellt kan komma att ske är svårare.

– Men det verkar som vi har lyckats föra en bra dialog mellan olika parter i vårt län, menade landshövding Rose-Marie Frebran som var den som rent formellt tog emot remissen.

– Vi har inte haft det konflikter mellan olika intressen som man kunnat se i Värmland och Dalarna.

Mer läsning

Annons