Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt på USÖ: Operationer i sommar

Universitetssjukhuset i Örebro stänger en tredjedel av vårdplatserna under sommaren.
Samtidigt börjar sjukhuset med en nyhet: Fler planerade operationer sommartid.

Annons
Sommaroperationer. Annars brukar USÖ i huvudsak bara göra akuta operationer under somrarna. Sedan förra året har sjukhuset infört planerade operationer för att inte förlänga köerna till operation. Bild: Arkivbild

Annars har sjukhuset knappt gjort några planerade operationer under somrarna. De som varit i tjänst har arbetat med akut sjukvård. Aktiviteten på sjukhuset har dragits ner bland annat för att personalens sommarsemestrar ska gå ihop.

Men förra året ändrade sjukhuset på den rutinen.

– Vi införde en del planerade operationer under förra sommaren. Utfallet blev så lyckat att vi går vidare med detta nu i sommar, säger Jan Olsson, sjukhusdirektör på USÖ.

Kortade höstköer

Tack vare fjolårets sommaroperationer blev vårdköerna kortare på hösten. Det ledde i sin tur till att Örebro läns landsting uppnådde målen och fick del av pengarna i det statliga bidraget kallat kömiljarden.

I år utökas de planerade operationerna något och kommer även att omfatta kvinnokliniken och mottagning på barn- och ungdomskliniken. De kliniker som genomförde planerade sommaroperationer förra året var handkirurgen, kirurgen och ortopeden. De kommer att fortsätta att operera planerat även i sommar.

De planerade operationerna blir inte så omfattande som när verksamheten är igång för fullt.

Därför kan sjukhuset stänga cirka en tredjedel av vårdplatserna under sommaren. Kvar blir 383 vårdplatser av de ordinarie som är 530 stycken.

Trygga

– Det är en nivå vi vet fungerar erfarenhetsmässigt och som vi känner oss trygga med, säger Jan Olsson.

Vårdförbundet som organiserar bland annat länets sjuksköterskor har än så länge inte sett några problem med att införa planerade sommaroperationer.

– Men vi påtalar för arbetsgivaren att det är viktigt att bemanningen är tillräcklig så att verksamheten kan ske på ett strukturerat sätt, säger Siv Wallberg, avdelningsordförande för Vårdförbundet i länet.

USÖ i siffror

Universitetssjukhuset i Örebro har 3 544 anställda.

Den största yrkesgruppen på sjukhuset är sjuksköterskor.

Under förra året gjorde patienterna 213 141 läkarbesök på USÖ.

Sjukhuset har en budget på 3 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons