Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vargrevir i länet

En varg utvandrade till Norge – men en annan invandrade. Och därför har ett nytt vargrevir uppstått i Örebro län.

Annons
Ett várgpar har etablerat sig norr om Nora. (Vargen på bilden är dock inte en av dem.)

Den invandrade hanen har etablerat sig i Stadrareviret, nordväst om Nora, tillsammans med en hona. Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Fredrik Wilde informerade på fredagen Viltförvaltningsdelegationen om den invandrade hanens ursprung.

– DNA-analysen visar att hanen är en avkomma till vargparet i det norska Kynnareviret. Hanen i det reviret är av finskt-ryskt ursprung, vilket innebär att hanen i det nya Stadrareviret är en så kallad genetiskt värdefull varg, berättar Fredrik Wilde i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

Örebro län har nu två revir med genetiskt värdefulla vargar. Utöver hanen i Stadrareviret finns det en genetiskt värdefull tik i Gåsbornreviret som ligger i både Värmlands och i Örebro län, mellan Filipstad, Hällefors och Lesjöfors.

På fredagen blev det också klart att Ulriksbergsreviret och Lokareviret blir Örebro läns förslag på lämpliga revir för utsättning av vargvalpar. Viltförvaltningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro län beslutade att godkänna Länsstyrelsens förslag om lämpliga områden för utsättning, och förslaget skickas nu till regeringen.

Vargreviren i Örebro län.

Mer läsning

Annons