Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bäst påhjälp till barnlösa

Örebro län är bäst på att erbjuda hjälp till ofrivilligt barnlösa. Men föreningen Barnlängtan är kritisk:
- Slumpen avgör om behandlingarna lyckas eller inte, säger Johanna Mannung.

Annons

Par i Örebro län som inte kan få barn på naturlig väg kan vända sig till fertilitetskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro. Örebro län, som tillsammans med några andra län är generösast i landet, erbjuder varje kvinna tre försök till provrörsbefruktning. Samma sak gäller äggdonationer. Men den som fortfarande är barnlös efter tre försök måste själv betala för ytterligare försök.

– Då hänger det på vad man har för ekonomisk situation. Har man inte råd får man helt enkelt ingen familj. Det är inte så vi resonerar i vården i övrigt, säger Johanna Mannung, vice ordförande i föreningen Barnlängtan.

Drygt hälften av kvinnorna som genomgår behandlingen blir gravida, och ungefär 3 200 barn föds i Sverige varje år tack vare provrörsbefruktning. Enligt Johanna Mannung skulle fler kvinnor kunna få barn om de fick göra fler försök.

– Visst är det så, men det är politikerna som har bestämt att vi ska erbjuda tre försök. Fick professionen bestämma i alla lägen skulle man kunna erbjuda ännu fler försök, säger Mikael Lood, överläkare på fertilitetskliniken.

– Om penningapåsen vore oändlig skulle vi kunna erbjuda fler försök. Nu måste pengarna tas från något annat, fortsätter han.

Den som inte lyckas bli gravid på tre försök får betala ungefär 25 000 kronor per fortsatt försök.

– I många fall är det lönt att försöka vidare, säger Mikael Lood.

Johanna Mannung fick själv försöka fyra gånger innan hon blev gravid.

– Man ska ha möjlighet till så många försök som läkaren anser att man ska få. Det finns folk som har en väldigt bra prognos men otur. Dessutom är det enklare att gå vidare utan barn om man gjort allt man kan, säger hon.

De fyra länen i Norrland får allra sämst betyg av föreningen Barnlängtan. De erbjuder endast ett försök till provrörsbefruktning och äggdonation.

Mer läsning

Annons