Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro län har störstantal obehöriga elever

Örebro län har lägst andel elever som är behöriga till gymnasiet i hela landet. Däremot går man emot rikstrenden och ökar faktisk andelen behöriga något läsåret 2009/2010.

Annons

Tittar man på Skolverkets statistik för hur många elever som var behöriga till gymnasiet i årskurs nio har Örebro län parkerat i botten de två senaste läsåren. En skillnad mot landet i övrigt är dock att medan rikssiffrorna visar en något minskad andel behöriga så har Örebro län ökat lite grand. Örebro kommun har till exempel gått från 79,2 procent behöriga elever till 83,3.

Uttalade förväntningar

– En framgångsfaktor är att vi har haft uttalade förväntningar på att alla elever ska klara skolans mål, säger Lennart Bondeson (KD) ordförande i programnämnd barn och utbildning i Örebro.

Pia Rizell på Lärarförbundet berättar att forskning visar att höjd förväntan höjer resultaten. Hon påpekar samtidigt att det är bra att det numera står i skollagen att skolan ska vila på beprövad erfarenhet och forskning.

– Jag tror att man har ändrat riktning lite för många gånger i skolan, att man som politiker går in och styr lite för ofta. Jag tror att de som har störst kunskap behöver erövra lite mark, säger hon.

Bekymrade

På Lärarförbundet har man bekymrat sett de låga resultaten i Örebro län. Därför har alla skolchefer i länet tillfrågats om de vill vara med i ett samarbete med Lärarförbundet och Regionalt utvecklingscentrum på Universitetet för att öka måluppfyllelsen. I det ingår bland annat föreläsningar och kompetens-påfyllning.

– Det vi börjar med att analysera är vad resultaten beror på. Den biten har vi jobbat nästan mest med. Att kunna analysa sina resultat är viktigt. Vi har lagt ett program fram till nästa sommar, men redan bestämt oss för att fortsätta, säger Pia Rizell.

Mer läsning

Annons