Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro län näst bästpå att behandla hjärtinfarkt

Örebro läns landsting är näst bäst i Sverige på att behandla hjärtinfarkt i tid. Det visar ny statistik från Swedeheart.
- Vi har jobbar hårt med dessa frågor under lång tid, säger Stella Cizinsky, verksamhetschef och överläkare på kardiologiska kliniken på USÖ.

Annons
Defibrillering efter hjärtstopp på sjukhus.

Listan här intill visar att Stockholms och Örebro läns landsting är i särklass bäst på att ge hjärtinfarktspatienter vård i tid.

Stella Cizinsky menar visserligen att man alltid ska ta statistik med en nypa salt, och att slumpen har ett visst inflytande i dessa tabeller, men hon lyfter också fram några av de åtgärder som Örebro läns landsting har gjort de senaste åren.

- Vi har jobbat hårt med ambulansen och har i dag en väldigt välutbildad ambulanspersonal. De är snabba på att koppla upp EKG i hemmet och skicka information till sjukhuset, där specialistsköterskor på Kardiologiska kliniken, och på Lindesbergs sjukhus och Karlskoga lasarett, dygnet runt bedömer situationen och självständigt beslutar om var patienten skall transporteras.  Vid beslut om akut ingrepp i kranskärlen, så ringer sköterskan också in personal på jourtid, säger Stella Cizinsky.

Geografisk fördelUSÖ har också medvetet försökt arbeta bort alla onödiga fördröjningar på sjukhuset.

- Patienten går inte via akuten utan åker direkt till operationssalen där specialister möter upp, säger hon.

Men Örebro län har också en geografisk fördel jämfört med flera andra län.

- Det är aldrig långt till ett sjukhus här, medan Umeå till exempel får ta emot patienter från övre Norrland.

Årets kvalitetsindex från Hjärt-lungfonden visar att 46 av 71 undersökta sjukhus, däribland USÖ och Karlskoga lasarett, har förbättrat hjärtvården mellan 2008 och 2010. Lindesbergs lasarett finns med på listan över de sjukhus som har försämrats enligt kvalitetsindex.

Kortare väntetid i länetInte ens de främsta landstingen når dock upp till Swedehearts mål att 90 procent av patienterna med större hjärtinfarkter, så kallade ST-höjningsinfarkter, ska få behandlingen inom den tid som de nationella riktlinjerna rekommenderar.

Medianväntetiderna för planerade hjärtoperationer i Sverige 2010 var 24 dagar. Snittiden i Örebro län var 17 dagar. 42 procent av patienterna i länet var opererade inom 14 dagar. 98 procent var opererade inom tre månader.

Läs hela rapporten här.

Så ofta ges hjälpen i tid (i procent)

Stockholm 81,0

Örebro 79,0

Kalmar 72,5

Uppsala 72,0

Östergötland 71,5

Västra Götaland 71,0

Blekinge 70,0

Värmland 69,0

Skåne 66,0

Jönköping 65,5

Västmanland 64,0

Gävleborg 59,5

Dalarna 58,0

Södermanland 47,0

Halland 46,0

Västerbotten 45,5

Gotland 44,0

Norrbotten 38,5

Kronoberg 36,0

Västernorrland 35,0

Jämtland 22,0

Statistiken avser Sstart av reperfusionsbehandling inom rekommenderad tid från första EKG.

Tid från första EKG till reperfusionsbehandling

ska vara högst 30 minuter vid trombolys och

högst 90 minuter vid PCI. I medeltal är det 68 procent av patienterna med ST-höjning som får behandling inom rekommenderad tid.

Källa: Swedeheart: Årsrapport 2010.

Mer läsning

Annons