Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 531 elever har sökt tillkommunalt gymnasium

Samhällsvetenskapsprogrammet är populärast bland eleverna som har sökt kommunala gymnasieskolor till hösten. Bara ett program har kö, och då med tre sökande.

Annons

Enligt den preliminära antagningen till gymnasiet var det 1 531 elever som sökte till de kommunala gymnasieskolorna i Örebro i första hand. De allra flesta från Örebro, men en hel del av dem kommer från grannkommuner och några utanför länet.

– Det program som har allra mest ansökningar är som vanligt samhällsvetenskapsprogrammet, säger Karin Nydén på Örebro kommuns gymnasieintagning.

Märkligt

Det har tidigare år varit kö till flera yrkesprogram eftersom det inte har funnits tillräckligt med platser. Så är inte fallet i år. Det är bara VVS och fastighetsprogrammet som har tre reserver.

– Ja, det är en mycket märklig situation, säger Karin Nydén.

Vad det beror på har Karin Nydén inte hunnit analysera ännu. Det är dock något färre elever i år och så har det tillkommit friskolor. Trenden i riket är också att färre söker yrkesprogram, och Karin Nydén tror, utan att ha något uträknat belägg för det, att det kan vara så i Örebro med.

Högskolebehörighet

– Sedan är det lite olika skäl varför det är så. Bland annat att det inte ger en behörighet att läsa på universitet. Men väldigt många av våra kommunala skolor erbjuder en sådan möjlighet på yrkesprogrammen som ett tillval, säger hon.

Av de nästan 1600 Örebroungdomar som har sökt till gymnasiet är det grovt räknat 500 som har vänt sig till en friskola i första hand. Deras antagningar är dock inte klar ännu.

– Varje huvudman ansvarar för sin antagning. De köper tjänsten av oss, men ansvarar för antagningen själva. Men vi måste ha besked tills på fredag, säger Karin Nydén.

386 obehöriga

Av det totala antalet sökande var det 368 som var obehöriga. Karin Nydén tror att den siffran kommer att minska eftersom den här antagningen bygger på höstbetygen.

– Sedan är det så att alla Örebroungdomar som inte är behöriga erbjuds något av fem olika introduktionsprogram. Alla som vill fångas upp och på ett eller annat sätt erbjuds de en gymnasieutbildning, säger hon.

De fem mest sökta programmen på Örebro kommuns gymnasieskolor

1. Samhällsvetenskapprogrammet 421.

2. Naturvetenskapsprogrammet 230.

3. Bygg- och anläggningsprogrammet 115.

4. Teknikporgrammet 108.

5. Fordons- och transportprogrammet 65.

Omval kan göras 26 april–15 maj. Slutlig antagning är den 28 juni.

Mer läsning

Annons