Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12-åringens fälla skrämde bort tjuvarna

Familjen fick påhälsning av tjuvar under natten. Då anordnade tolvårige Samuel en hemmagjord fälla – och skrämde bort tjuvarna som gick rakt i fällan.

Annons
Tejp och tunna. Samuels hembyggda fälla skrämde tjuvarna på flykten.

Det var under natten till fredagen förra veckan som en familj i Örebro gästades av tjuvar i trädgården. Tjuvarna stal bland annat trädgårdsbelysning och mindre trädgårdsföremål. Dagen efter hittade familjen en av sina solcellslampor bland hallonbuskarna.

– De hade plockat ner en ganska stor solcellslampa och gömt i hallonlandet. Då började min son och man prata om att de kanske kommer tillbaka, berättar mamman i familjen.

Därför passade tolvårige Samuel på att gillra en fälla i trädgården för att skrämma bort tjuvarna – om de skulle kom tillbaka.

Med hjälp av lite tejp runt en mattställning och en tunna fylld med trädgårdsredskap gillrades en enkel fälla.

– Han satte fast genomskinlig tejp mellan mattställningen, garaget och en tunna. I tunnan stoppade han ner massa grejer som skramlade, trädgårdsredskap och sånt.

Natten därpå var fällan alltså förberedd. Och precis som familjen trodde kom tjuvarna tillbaka till samma plats under natten – och gick rakt i fällan.

– De hade gått rakt in i tejpen så att tunnan ramlade ner och började skramla. Då vaknade vår hund och började skälla, men sen såg vi inga där ute. Troligtvis stack de direkt så de fick inte med sig något.

På onsdagen ringde polisen och meddelade att de hade hittat lampor med utebelysning i en påse.

– De hade hittat en sparkcykel, som inte är vår också. Så jag ska åka och se om det är våra prylar.

Även flera av grannarna i villaområdet i centrala Örebro drabbades av stölder i trädgårdarna.

Åsa Berggren, utredningschef vid Örebropolisen, ser inga större problem med att anordna fällor i hemmet.

– Det beror lite på vad man gör, men enligt nödvärnsrätten så har man rätt att gripa personer som begår brott. Där har man också en viss möjlighet att använda våld, som ska vara ej uppenbart oförsvarligt, säger hon.

Hennes främsta råd är dock att installera larm i hemmet.

– Larm är bra. Att man skyltar med larm tror jag avskräcker mycket. Har man två hus att välja på så tar man nog det utan larmskyltar. Då är man ju redan inne även om det finns en snubbeltråd i hemmet, säger Åsa Berggren.

Mer läsning

Annons