Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 bilar ska sanerasefter akvariebranden 

Pumpen till akvariet i bilhallen brann och klorider spreds med den sotiga röken. Nu måste 14 bilar totalsaneras.

Annons

Händelsen inträffade vid 18-tiden i går kväll på ett bilföretag på Droskvägen i Mosås. En Securitasvakt larmade räddningstjänsten efter att ha sett brandrök i lokalen. Då räddningstjänstens personal anlände visade det sig att en pump till ett akvarium i bilhallen blivit överbelastad och börjat brinna. Branden blev dock begränsad och hade självslocknat. Men röken hade fört med sig sot som låg på många av hallens bilar.

Klorider sprids

- Pumpen var tillverkad av plast, troligen pvc, och röken för då med sig klorider runt i lokalen. Kloriden saltsyra, som bildas då pvc brinner, rostar järnföremål snabbt, så för att köpa oss tid satte vi in en avfuktare i bilhallen, berättar Anna Henningsson, brandingenjör på Nerikes brandkår.

Enligt Henningsson var 14 av hallens bilar rejält nedsotade efter branden. Bilfirmans ägare är för tillfället på semester, men räddningstjänsten rekommenderade firmans försäkringsbolag att sanera bilarna ordentligt.

- Vissa av bilarna hade sidorutorna nedvevade, och de måste tvättas invändigt också. Vi rekommenderar att man inte startar bilarna utan i stället bärgar bort dem för rengöring. Risken finns nämligen att sot sugs in motorn och ger ännu mer omfattande skador, säger Anna Henningsson.     

Mer läsning

Annons